Rob Ruijgh begint zondag als de lokale favoriet aan de Amstel Gold Race. De geboren Zuid-Limburger mag echter niet voor eigen kansen rijden en zal de kopmannen van Vacansoleil-DCM moeten bijstaan.

Door Anne Joldersma

"Deze wedstrijd is altijd extra speciaal voor me", liet Ruijgh vlak voor de start aan NUsport weten.

"Als kleine jongen ben ik op deze heuvels begonnen met fietsen. Als je dan later van je hobby je beroep kan maken, wil je het juist hier laten zien."

Wat hij precies kan laten zien is nog maar de vraag. Vacansoleil-DCM zet zijn geld vooral op de Belg Björn Leukemans en de Italiaan Marco Marcato. "Vooral van Björn verwacht ik veel", blikt Ruijgh vooruit.

"Vorig jaar op het WK hier in Valkenburg moest hij zich op de Cauberg toch inhouden voor zijn kopman Philippe Gilbert. We weten dat hij dit parcours aan kan en hij liet woensdag in de Brabantse Pijl zien over goede benen te beschikken."

Toch sluit Ruijgh een eigen avontuur op de Cauberg niet uit. "Als er een gaatje is, ga ik er natuurlijk voor. Maar dat ligt ook aan het wedstrijdverloop."

Eerder aangaan

Als de Nederlander enige kans wil maken, zal hij vroeger dan normaal de aanval moeten kiezen. Het parcours van de Amstel Gold Race is dit jaar aangepast. Net als het WK vorig jaar ligt de streep niet op, maar een kilometer na de Cauberg.

"Eerder aangaan is wel noodzakelijk denk ik", refereert Ruijgh aan de nieuwe finish. "Het zal toch heel anders zijn. Vroeger werd het verschil toch vaak gemaakt bij de Kruisberg en de Eyserbosweg. Nu is daarna nog veertig kilometer naar de finish. Ik denk dat we met een grote groep de laatste omloop in zullen gaan."

Gevraagd naar de grote favoriet voor zondag is Ruijgh duidelijk. "Peter Sagan. Niemand zal met hem naar de slachtbank willen. Ik verwacht veel spektakel, want alle andere ploegen moeten echt iets verzinnen om hem te kunnen verslaan."

De koers begint om 10.15 uur in Maastricht. Er zullen 22 Nederlanders aan de start verschijnen.