Peter Sagan heeft woensdag de Brabantse Pijl gewonnen. De Slowaakse wielrenner van Cannondale versloeg in de sprint de Belg Philippe Gilbert, de regerend wereldkampioen.

Kort achter dat tweetal eindigde Björn Leukemans, Belg in dienst van Vacansoleil-DCM, als derde.

Sagan en Gilbert toonden op het lastige parcours goede vorm voor de Amstel Gold Race, waarin ze zondag gelden als favorieten. "Luik-Bastenaken-Luik is nu nog te zwaar voor mij. Ik leef nu naar de Gold Race toe'', zei Sagan, vorig jaar al derde op de Cauberg.

Van de podiumklanten had Leukemans zich het vroegst in koers laten zien toen hij nog voor het ingaan van de slotlus met zijn landgenoot Stijn Devolder was aangesloten bij enkele vroege vluchters.

Het zestal zag in de slotkilometers een groepje aansluiten met onder anderen Gilbert, Sagan en Simon Geschke, de Duitse kopman van Argos-Shimano.

Sagan werd door zijn medevluchters op de proef gesteld, maar counterde iedere aanval om uiteindelijk Gilbert in de sprint te verslaan. Eerder won de Slowaak dit jaar al Gent-Wevelgem, terwijl hij tweede werd in Milaan-Sanremo, de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen.

Moed

Gilbert baalde van zijn sprintnederlaag maar putte meteen ook moed uit zijn optreden. De Belg van BMC moest vorige week nog opgeven in de Ronde van Baskenland. "Toch heb ik me daar wel in vorm gereden. Ik heb veel moeten afzien in de wetenschap dat ik daar alleen maar beter van word'', vertelde hij.

Leukemans zag Sagan en Gilbert in de slotkilometer wegrijden, haakte alsnog aan, maar moest zich bij de eerstvolgende versnelling gewonnen geven.

"Ik moet realistisch blijven en tevreden zijn'', zei de kopman van Vacansoleil na ook al goede optredens in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "Toen Sagan opnieuw versnelde wist ik wel hoe laat het was. Ik wilde hier een resultaat neerzetten. Sagan was gewoon de sterkste.'' De Duitser Geschke werd vijfde. De ploeg Blanco nam niet deel aan de Brabantse Pijl.