Fabian Cancellara heeft zondag de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 32-jarige Zwitser van RadioShack-Nissan-Trek arriveerde na een koers van 256 kilometer die pas laat ontplofte solo in finishplaats Oudenaarde. 

Op bijna anderhalve minuut legde Peter Sagan beslag op de tweede plaats. De 23-jarige Slowaak veroordeelde in een sprintje de Belg Jürgen Roelandts tot de derde plek.

Een redelijke grote groep finishte op één minuut en veertig seconden van Cancellara. Sebastian Langeveld zat in deze groep en was op de tiende plek de beste Nederlander. Lars Boom passeerde als elfde de finish.

Opgave Boonen

Om 10.00 uur gingen 205 coureurs van start voor de 97e editie van de Ronde van Vlaanderen. Na negentien kilometer moest de uittredend winnaar Tom Boonen al opgeven nadat hij tegen een paaltje had gereden. De drievoudige winnaar van 'Vlaanderens Mooiste' heeft geen breuken, maar liep wel verwondingen aan zijn heup en knie op.

Na een afwachtende openingsfase ontstond op de eerste van zeventien hellingen, de Tiegemberg, een kopgroep van zeven man. Nederland werd van voren vertegenwoordigd door Blanco-coureur Jetse Bol, die gezelschap kreeg van de Belgen Tosh van der Sande, Tim De Troyer, Kevin Claeys en Laurens De Vreese, de Deen Michael Morkov en de Amerikaan Jacob Rathe.

Tjallingii

Omdat de kopgroep niet de zegen kreeg van het peloton, waagden veel coureurs de sprong naar de leiders, onder wie Blanco-renner Maarten Tjallingii. Uiteindelijk smolten de achtervolgers en wat nog restte van de aanvankelijke kopgroep samen tot een groep van zes leiders, met Bol en Maarten Tjallingii, maar ook sprinter André Greipel.

Op de eerste beklimming van de Oude Kwaremont, dé scherprechter in de voorjaarsklassieker, moest Bol lossen. In het inmiddels flink uitgedunde peloton zorgde RadioShack-Leopard-Trek, de ploeg van Cancellara, ervoor dat het verschil binnen de perken bleef.

De favorieten keken de kat uit de boom, waardoor de leiders het lang konden uitzingen. De samenstelling van de kopgroep veranderde wel voortdurend; zo moest Tjallingii op dertig kilometer van de meet lossen toen onder anderen Roelandts vooraan aansloot.

Bij de laatste beklimming van de Oude Kwaremont versnelde Cancellara. Alleen Sagan slaagde erin om in het wiel van de Zwitser te komen. Het duo sloot op zestien kilometer van de aankomst aan bij Roelandts, de laatste ‘overlever’ van de kopgroep.

Beslissende kloof

Cancellara sloeg op de laatste helling van de dag, de Paterberg, wél een beslissende kloof. Nadat eerst Roelandts de Zwitser moest laten gaan boog ook Sagan het hoofd. De ontketende Cancellara maakte in de slotfase optimaal gebruik van zijn tijdritcapaciteiten om het Belgisch/Slowaakse koppel achter zich te houden.

Het is de tweede keer dat Cancellara de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schrijft. Eerder was hij in 2010 de sterkste in de voorjaarsklassieker.