De Duitser Rudiger Selig heeft zaterdag de veertigste editie van de Volta Limburg Classic gewonnen.

De renner uit de Katoesja-formatie toonde zich in de straten van Eijsden na 196 kilometer de snelste van een kopgroep van negentien man.

De Italiaan Sonny Colbrelli eindigde op de tweede plaats, de Duitser Paul Martens van Team Blanco werd derde.

Pim Ligthart was op de vijfde plaats de beste Nederlander in de uitslag. Diens team Vacansoleil-DCM drukte samen met Blanco een flink stempel op de koers, maar de twee Nederlandse formaties grepen uiteindelijk naast de hoofdprijs. Die was voor de 24-jarige Selig.

''Ik mocht starten met rugnummer één omdat vorig jaar mijn ploeggenoot Pavel Brutt hier won. Ik wist dat ik het parcours goed aan kon, ik ben een sprinter die ook de heuvels hier in Limburg goed kan verteren. In de sprint kon ik het vertrouwen van mijn ploeg gelukkig waarmaken", zei Selig.

Balen

Ligthart baalde van zijn vijfde stek. ''Mijn ploeggenoot Martijn Keizer probeerde het in de laatste drie kilometer nog en daardoor moesten de andere teams nog even flink aan de bak om het gat te dichten.''

''Eigenlijk was dat ideaal voor mij, maar ik had net de kracht niet om op het podium te sprinten. En die jongen die hier wint, die was in de sprint voor niemand te houden."

GP Miguel Indurain

De overwinning van Selig was zaterdag niet de enige voor Katoesja. Op Spaanse bodem schreef zijn ploeggenoot Simon Spilak de GP Miguel Indurain op zijn naam. De Sloveen reed op veertig kilometer van de meet weg bij zijn medevluchters en hield stand tot aan de finish in het Spaanse Estella.

De Spanjaard Igor Anton (Euskaltel) en de Amerikaan Peter Stetina (Garmin) eindigden als tweede en derde op meer dan drie minuten achterstand.

Spilak zat mee in een vroege ontsnapping en demarreerde op de Alto de Lezáun, een van de vele hellingen in de lastige eendagkoers, die vernoemd is naar vijfvoudig Tourwinnaar Indurain.