Marianne Vos won vrijwel alles wat er te winnen valt, maar de Ronde van Vlaanderen ontbreekt nog op haar erelijst. Zondag vertrekt de olympisch- en wereldkampioene als favoriet in de derde wedstrijd uit de wereldbekerreeks.

Vos leidt in het klassement na winst in de Ronde van Drenthe en de zesde plaats vorig weekeinde in de Trofeo Alfredo Binda. Met Annemiek van Vleuten heeft het Rabobank Liv/Giant Team minimaal twee kanshebsters.

Van Vleuten won 'De Ronde' in 2011 toen Vos voor de tweede keer na 2007 derde werd. In 2010 moest ze alleen de Belgische Grace Verbeke voor zich dulden.

Vorig jaar, in de door de Duitse Judith Arndt gewonnen editie, ontbrak Vos wegens ziekte. Ploegleider Ruud Verhagen heeft met verder Lucinda Brand, de Belgische Liesbet de Vocht, Amerikaanse Megan Guarnier en Française Pauline Ferrand-Prevot een topteam tot zijn beschikking:

''Ze kunnen allemaal winnen. Natuurlijk is Marianne onze absolute nummer één, maar de anderen zouden bij alle andere ploegen een beschermde rol genieten.''

De vrouwen rijden 127,4 kilometer en die zijn vrijwel identiek aan het tweede deel van de profs. ''Hoe zwaar de koers is, hoef ik niemand uit te leggen”, meldde de ploegleider na verkenning deze week op de website.