De 97ste editie van de Ronde van Vlaanderen gaat zondagochtend om 10.00 uur van start op de Grote Markt in Brugge. Tien renners op wie we moeten letten in de Paaseditie van 'Vlaanderens Mooiste'. 

1. Fabian Cancellara

De 32-jarige Zwitser liet tijdens de E3 Harelbeke zien dat hij nog altijd over een goede motor beschikt. Met meer dan dertig kilometer te gaan zette hij op de Oude Kwaremont zijn aanval in en soleerde hij naar de zege. Diezelfde col zal ook in de Ronde van Vlaanderen als scherprechter dienen.

2. Peter Sagan

In San Remo werd de Slowaak bij de eerste klassieker van het jaar op de streep geklopt door Gerald Ciolek. Een week later moest hij toekijken hoe Cancellara in Harelbeke de concurrentie op een hoop reed. Revanche kwam er in Gent-Wevelgem waar Sagan de tweede plaats inruilde voor een zegeruiker.

3. Tom Boonen

Niet bezig aan zijn sterkste voorseizoen ooit door fysiek malheur, maar met de Vlaamse hoop en tevens uittredend winnaar moet altijd rekening gehouden worden. Toonde zich naast 2012 ook al de sterkste in 2005 en 2006 en beschikt met Niki Terpstra en Sylvain Chavanel over twee chique luitenants.

4. Greg Van Avermaet

Reed bij de generale repetitie met finish in Wevelgem naar het podium en is de Vlaming die in het nog prille seizoen de beste vorm heeft getoond. Krijgt samen met Thor Hushovd een vrije rol bij BMC. Miste in de editie van 2012 op een haar na het podium en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

5. Sebastian Langeveld

Nederlands beste renner in het voorjaar moest in de E3 Harelbeke alleen buigen voor Cancellara en Sagan. De in Australische dienst rijdende Langeveld werd in 2011 vijfde in de Ronde en won in datzelfde jaar de Omloop Het Nieuwsblad. Enige Oranje-renner voor wie succes in Vlaanderen tot de mogelijkheden behoort.

6. Sylvain Chavanel

Als Boonen op de Oude Kwaremont ook maar een seconde moet lossen uit het wiel van Cancellara en Sagan zal zijn secondant onmiddellijk voor eigen kansen gaan. De met Franse slag, à la Thomas Voeckler, rijdende renner ziet zijn aanval echter meestal een paar kilometer voor de streep stranden.

7. Juan Antonio Flecha

De Spaanse veteraan heeft zijn hart lang geleden al verpand aan de koude voorjaarsklassiekers. Heeft als voordeel dat hij de absolute kopman is van Vacansoleil-DCM en de ploeg volledig in zijn dienst zal rijden. Liet zich van voren zien in Gent-Wevelgem en haalde in 2008 al eens het podium in Vlaanderens Mooiste.

8. Jürgen Roelandts

2013 is nog niet zijn wielerjaar. Werd in Gent-Wevelgem overhoop gereden door een auto van de organisatie en kon zijn weg niet vervolgen. Hield aan de aanrijding enkel hoofdpijn over en moet in orde zijn voor de Vlaamse Hoogmis. Reed de afgelopen jaren in dienst van, maar zal zich nu als kopman van Lotto-Belisol moeten laten gelden.

9. Edvald Boasson-Hagen

De afmaker van de Sky-ploeg. Mocht hij in de finale nog vooraan zitten, dan kan hij waarschijnlijk een beroep doen op de diensten van de erkende hardrijders Geraint Thomas en Ian Stannard. In de sprint waarschijnlijk niet opgewassen tegen Sagan en Boonen.

10. Heinrich Haussler

Trotseerde de vrieskou in de Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem zonder handschoenen. Zal zondag een jasje uit moeten doen om in een goede positie aan de finale te beginnen, omdat hij nu niet bepaald bij het sterkste team (IAM Cycling) zit.