In de rubriek Anderen Over komen drie kenners aan het woord over één sporter. Peter Sagan toonde zijn vorm dit seizoen al in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem. Kan de Slowaak Fabian Cancellara van zijn tweede zege in Vlaanderens Mooiste afhouden?

Door Anne Joldersma

Adrie van der Poel, laatste Nederlandse winnaar Ronde van Vlaanderen 1986
"Voor mij is de grote favoriet Fabian Cancellara. Op het stukje hardrijden is hij gewoon net iets beter dan Sagan en diep in de finale zal hij de Koppenberg en de Oude Kwaremont beter kunnen verwerken. Daarnaast is het ook de vraag wie er met Sagan mee gaat rijden, als Cancellara demarreert. Want met Sagan in het wiel zal niemand naar de finish willen rijden."

"Ik snap niet dat er nu onder renners en in de pers het sentiment ontstaat dat iedereen vooral tegen Sagan moet koersen om kans te maken. Het is gewoon koers en ik vind dat je altijd voor je eigen kans moet strijden. En alleen als je mee bent, ook al zit Sagan in je wiel, maak je kans op de zege."

"Ik hoop dat ik eindelijk een Nederlandse opvolger krijg in de Ronde, maar dat hoop ik al jaren. Sebastian Langeveld is de Nederlander met de meeste kans, gevolgd door Niki Terpstra en Lars Boom. In die volgorde. Of zij Sagan en Cancellara kunnen aftroeven? Je weet het nooit. Als die twee naar elkaar gaan lopen kijken, kan zomaar een ander winnen."

Johan Lammerts, bondscoach Nederlandse wielrenners, winnaar Ronde van Vlaanderen 1984
"Peter Sagan is samen met Fabian Cancellara natuurlijk de topfavoriet voor de ronde, maar vlak ook Tom Boonen niet uit. Hij is door blessures wel achterop geraakt, maar is altijd een kanshebber. Cancellara heeft me wel geïmponeerd met zijn soloactie, hij is in supervorm. Hij en Sagan zijn duidelijk de te kloppen renners momenteel."

"Zoals ik het zie is Langeveld de Nederlander die over de beste benen beschikt. Hij is er wel klaar voor, dat heeft hij de laatste weken laten zien. En ik hoop dat Lars Boom de goede benen kan terugvinden, maar hij is er nog niet."

Herbert Dijkstra, commentator NOS
"Eigenlijk ben ik niet van de voorspellingen, maar Sagan is natuurlijk een van de grote kanshebbers. Hij is echt steengoed. Sagan is een complete renner die naast alle fysieke kwaliteiten ook een neus heeft om op de goede plek te zitten. En vergeet ook niet dat hij geweldig kan sturen. Dat wordt vaak onderschat, maar is zeker in Vlaanderen van belang."

"Sagan liet in Milaan-San Remo ook zien zelf dingen recht te kunnen zetten. Het is geen bange coureur. Als hij dit jaar niet wint in Vlaanderen, zal hij dat de komende jaren zeker een keer doen. Wat hem dit jaar nog kan opbreken is een gebrek aan ervaring. Zeker in Vlaanderen is dat belangrijk.''

''Daarnaast mist hij ook een specialistisch team om zich heen zoals Tom Boonen wel heeft. Omega Pharma-QuickStep richt zich volledig op die koers, bij Cannondale is dat toch minder."

"Toch is de manier waarop Sagan naar de winst reed in Gent-Wevelgem zeer indrukwekkend, hoewel de Ronde van Vlaanderen van een andere grootte is, vooral qua lengte. Ervaring zal een grote rol spelen, Vlaanderen is een ronde die je een paar keer gereden moet hebben. Het zou me niet verbazen als Sagan toch tekortkomt in de finale."