Peter Sagan heeft maandag in Porto Sant'Elpidio op indrukwekkende wijze de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen.

De Slowaak, geen erkend klimmer, was na een zware rit over 209 kilometer Vincenzo Nibali en Joaquim Rodriguez te snel af in de sprint.

Nibali greep de macht in het algemeen klassement. De Italiaan nam de leiderstrui over van Chris Froome, die net als nummer twee Alberto Contador op meer dan veertig seconden werd gereden.

De Spanjaard kwam op 43 seconden binnen, vlak voor de Brit die op 49 seconden geflankeerd werd door Bauke Mollema en Wout Poels.

Dumoulin

Al snel na de start ontstond een kopgroep van zestien renners. Blanco-renner Lars Boom en Tom Dumoulin van Argos-Shimano werden vergezeld door grote namen als Fabian Cancellara en Damiano Cunego.

Boom moest voor het loodzware klimwerk afhaken. Dumoulin wist knap stand te houden op de Sant'Elpidio a Mare, die drie keer moest worden bedwongen en op sommige punten een stijgingspercentage van 21 kende.

De jonge Limburger liet op zo'n 20 kilometer van de streep zelfs Cunego achter zich en reed alleen aan kop. Op het moment dat de klassementsrenners zich lieten zien, was zijn vlucht echter snel voorbij.

Tijdrit

Nibali heeft in het klassement nu een marge van meer dan een halve minuut op de concurrentie met de afsluitende tijdrit, zijn specialisme, van dinsdag nog voor de boeg.

Froome begint aan de rit tegen de klok over 9,2 kilometer in San Benedetto del Tronto met een achterstand van 34 seconden. Rodriguez moet 37 tellen toegeven, Contador op plek vier 48. Poels is op drie minuten en acht seconden de beste Nederlander op de tiende plaats.

De zesde rit werd maandag geteisterd door diverse afvallers. Onder meer Andy Schleck, Mark Cavendish, Koen de Kort en Niki Terpstra hielden het voor gezien.