De ploegleiding van Blanco Pro Cycling, het oude Rabobank, heeft de eigen renners de laatste weken stevig ondervraagd over hun eventuele dopingverleden.

Blanco had speciaal daarvoor een voormalige Nederlandse elitemilitair ingehuurd. Dat meldde de Telegraaf woensdag.

Het inzetten van ex-militair Eelco Wisman is gebeurd in het kader van het Nederlands antidopingconvenant.

Volgens het dagblad is Wisman vanwege zijn achtergrond gespecialiseerd in ondervragingstechnieken en wordt zijn aanwezigheid door betrokkenen als intimiderend omschreven.

''Hij observeert en vraagt door. Sommige gesprekken duurden langer dan een uur. Het voelt alsof we als criminelen worden behandeld.''

Sanchez

Blanco stelde enkele weken geleden een onderzoek in naar Luis-Léon Sanchez. 

Sanchez' naam viel zowel in het USADA-rapport als in de onderzoeken naar de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes die momenteel in Madrid voor de rechter staat. De Spanjaard werd door Blanco enkele weken geleden op non-actief gesteld.

Teambaas Richard Plugge zegt geen signalen te hebben gekregen dat 'ondervraagden' zich geïntimideerd hebben gevoeld. ''Toen we de gesprekken aankondigden was de algemene reactie: ok, het is niet leuk maar wel noodzakelijk. We hebben iedereen ook de kans geboden zelf iemand mee te nemen naar het gesprek."

"Het gaat erom dat we zorgvuldigheid nastreven. Bij een één-op-één gesprek loop je sowieso de kans dat er later onduidelijkheid komt over wat er is gezegd. Daarom vinden we het goed dat er een onafhankelijk iemand bijzit'', aldus Plugge.