HOOFDDORP - Mark Cavendish heeft vrijdag de Ronde van Qatar gewonnen. De Brit van Omega Pharma-QuickStep deed dat in stijl, met zijn vierde ritzege. 

De Nederlander Barry Markus van Vacansoleil-DCM legde vrijdag in de massasprint beslag op de derde plaats, achter de Wit-Rus Jaoeheni Hoetarovitsj. Kenny van Hummel passeerde als zesde de streep.

De laatste rit kende een afstand van 116 kilometer.

De eerste etappe in Qatar was nog een prooi voor Brent Bookwalter en op maandag werd de ploegentijdrit gewonnen door BMC.

Vanaf dinsdag was het telkens Cavendish die zich liet huldigen als ritwinnaar.

De wereldkampioen op de weg van 2011 staat in dit prille seizoen al op zes overwinningen, slechts negen minder dan zijn totaal van vorig jaar in dienst van Team Sky.

Benauwd moment

Cavendish volgt ploeggenoot Tom Boonen op, die de Ronde van Qatar vorig jaar voor de vierde keer won. De Belgische topwielrenner moest de etappekoers in het Midden-Oosten dit keer overslaan vanwege een schouderblessure.

''De ploeg wint hier bijna elk jaar, dus er lag wel wat druk bij me. Ik ben dolgelukkig, de jongens hebben elke dag keihard voor mij gewerkt'', zei Cavendish, die nog een benauwd moment beleefde na vijftien kilometer koers. ''Ik ging onderuit bij een rotonde. Niet hard, maar een beetje ongelukkig. Ik voelde me wat stram, maar ben verder oké.''