HOOFDDORP - Arend Scheppink, de algemeen manager van de wielerploeg Bankgiroloterij, zegt 'niet te weten wat er gebeurde' in zijn ploeg, die tussen 1999 en 2004 rondreed in het profpeloton. 

Door Nando Boers

Rudi Kemna, oud-renner van die formatie, bekent in NUsport magazine dat hij kortstondig epo gebruikte.

Kemna, op dit moment ploegleider van Argos-Shimano, vertelt in het magazine (donderdag bij de abonnees, vrijdag in de winkel) in een uitgebreid artikel dat hij in 2003 kortstondig epo gebruikte.

Ook vertelt Kemna over de handel en wandel in de ploeg toen de Belg Johan Capiot daar de ploegleider was en hoe de sfeer veranderde met de komst van renners van grotere profploegen die zich achter Capiot schaarden.

Geheim

Arend Scheppink (74), tegenwoordig rentenierend in Portugal, stelt in een reactie op Kemna's verhaal dat dopinggebruik 'in het geheim' is gedaan. "Ik had niet de indruk dat er wat in de ploeg gebeurde", zegt Scheppink. "Ik stond er nooit bij. Het heeft nooit bij mij op het bureau gelegen. Ik heb ook nooit facturen van de ploegarts gezien waaruit bleek waarvoor hij het geld nodig had."

Ook ploegleider Piet Hoekstra zegt tegen NUsport dat hij 'niet wist' dat er doping werd gebruikt. "Ik heb dat nooit zelf geconstateerd". zegt de oud-ploegleider die in 2010 afscheid nam van de wielersport. "Ik had wel vermoedens. Zware vermoedens."

Veranderende cultuur

Kemna vertelt over ‘groene zones’, die door Capiot werden geïntroduceerd; periodes waarin renners niet koersten omdat ze aan een epo-kuur zaten. Kemna in het blad: "Nogmaals: de cultuur drong zich op, het werd normaler, epo was voorhanden."

Kemna vertelt in het magazine over de 'veranderende cultuur' in de ploeg. Hij noemt het 'liegen en bedriegen'. Kemna: "Er heerste achterdocht en het was alleen maar: zorgen dat je niet werd gepakt. Ik had wel een idee dat Scheppink en Hoekstra dit ook niet wilden, maar dat ze de man- en de daadkracht niet hadden om het aan te pakken."

Scheppink, die zich halverwege 2007 terugtrok uit de wielersport, erkent dat hij ‘naïef’ is geweest. "Misschien wel een beetje ja. Ik deed de wielerploeg erbij. Ik hield me altijd vast aan Piet Hoekstra."

Hoekstra: "Ik ben een dwarskop. Wat had ik kunnen bereiken als ik het wel wist? Wat bereik ik ermee als ik zo’n strijd ga uitvechten? Moest ik het heilige boontje zijn in dit spel? Het was vechten tegen de bierkaai en ik was een roepende in de woestijn geweest. Ik stelde me uit zelfbescherming zo op. Ik dacht: het zal mijn tijd wel duren en dat is zo gebeurd."

Bedrieglijk mannetje

Scheppink geeft toe dat hij later het zijne heeft gedacht van de werkwijze van Capiot. "Ik wist toch niet goed wat voor een man die Capiot was. Hij regisseerde het vanuit België. Johan regelde het. En hij wist alles beter, zei hij. Capiot speldde mij van alles op de mouw. Hij heeft mij achter mijn rug om geprobeerd van de troon te stoten. Het was een klein bedrieglijk mannetje. Ik kreeg dat te laat in de gaten."

"Als ik het over had mogen doen", zegt Scheppink, "dan had Capiot nooit één dag voor mij gewerkt. Voor mij is Capiot een loser."

Capiot reageerde niet op herhaaldelijk schriftelijke verzoeken van NUsport per mail. Teamarts Peter Janssen liet in een eerder stadium per mail al weten geen behoefte te hebben mee te werken aan een onderzoek naar doping in het wielrennen. Op nieuwe verzoeken over de ploeg van Bankgiroloterij reageerde hij niet.