Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Lance Armstrong

'Armstrong bekent dopinggebruik'

AUSTIN - Lance Armstrong heeft maandag in een interview met Oprah Winfrey toegegeven dat hij doping heeft gebruikt gedurende zijn loopbaan als wielrenner.
Door ANP/NUsport

Dat heeft een anonieme bron tegen de Amerikaanse krant USA Today gezegd.

Het interview van Oprah met Armstrong werd maandag in Austin opgenomen en wordt in de nacht van donderdag op vrijdag om 3.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

Na afloop van de opnames bij Armstrong huis in de Texaanse stad Austin meldde Oprah via Twitter dat het interview tweeënhalf uur duurde. Tijdens het gesprek zou hij meerdere keren emotioneel hebben gereageerd.

Getuigenis

Volgens The New York Times is Armstrong bereid te getuigen tegen 'machtige mensen uit het wielrennen die mogelijk zijn dopinggebruik hebben gefaciliteerd'.

Op deze manier zou de levenslange schorsing die Armstrong heeft, en die geldt voor alle olympische sporten, kunnen worden ingekort.

Geen bevestiging

Het Oprah Winfrey Network (OWN) waar het interview te zien zal zijn, noch het management van Armstrong wil de bekentenis bevestigen. Ook is het nog onduidelijk welke prestatiebevorderende middelen de oud-renner gebruikt heeft.

De geruchten dat Armstong zijn dopinggebruik zou opbiechten deden al langer de ronde. Voor het interview bezocht de Amerikaan de Livestrong Foundation, de stichting die hij heeft opgezet voor de strijd tegen kanker.

Daar bood hij de medewerkers zijn excuses aan. In november stapte hij uit het bestuur van de stichting.

Armstrong moest in oktober 2012 al zijn zeven Tourzeges inleveren. Dat gebeurde enkele weken na het uitkomen van het USADA-rapport, waarin de Texaan wordt omschreven als een van de hoofdrolspelers in het meest succesvolle, geraffineerde en professionele dopingsysteem aller tijden.


Lees meer over:

Lance Armstrong

Aanbevolen artikelen