HOOFDDORP - Voorzitter Pat McQuaid van de UCI hekelt de berichten dat zijn organisatie niet tot het uiterste zou zijn gegaan om Lance Armstrong te ontmaskeren als dopingzondaar. 

In de nasleep van het USADA-rapport, dat in oktober alsnog de val van de Texaan inluidde, kreeg de internationale wielerunie veel kritiek omdat ze er niet in slaagde het 'meest professionele, geraffineerde en succesvolle dopingsysteem' ooit bloot te leggen.

"We hebben Armstrong en zijn teamgenoten heel vaak getest. De uitslagen waren steeds negatief", vertelt McQuaid aan The Irish Examiner.

"Het mondiale antidopingagentschap testte hem ook voortdurend. De resultaten? Negatief. En ook de controles die het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, het Franse antidopinglaboratorium AFLD en het Italiaanse Olympisch Comité CONI uitvoerden leverden geen positieve uitslag op."

"Uit het feit dat al die testen negatief uitvielen, trek ik de conclusie dat we niets meer hadden kunnen doen."

Commissie

Een onafhankelijke commissie onderzoekt momenteel de handel en wandel van de UCI in de zaak-Armstrong.

"Ik lees nu weer berichten dat wij hun onderzoeksdoelen hebben bepaald. Onzin! De eerste keer dat ik die onder ogen kreeg, was een uur voordat ze publiekelijk werden gemaakt."

Sir Philip Otton, een oud-rechter, zal als voorzitter fungeren van de commissie. Tanni Grey-Thompson, een voormalig Paralympiër en momenteel Brits parlementariër, en advocaat Malcolm Holmes zullen Otton assisteren.

Zij zijn aangewezen door het internationaal sporttribunaal CAS. Het is de bedoeling dat er tussen 9 en 26 april hoorzittingen plaatsvinden in Londen. Begin juni volgt het eindrapport.

Vertrek

De prominenten die hopen op een snel vertrek van McQuaid krijgen niet hun zin. "Ik heb geen enkele reden om mijn ontslag in te dienen. Sinds mijn aantreden heb ik er alles aan gedaan om doping te bestrijden. 365 dagen per jaar ben ik daarmee bezig."

"Als ik vertrek, komt er wellicht iemand die minder gepassioneerd en minder capabel is dan ik. Ik denk dat ik de beste man ben voor deze baan."

BMX

McQuaid is ervan overtuigd dat het wielrennen een zonnige toekomst heeft. "De sport gaat zich herstellen van de gebeurtenissen in dit jaar. Armstrong zal worden vergeten. Kijk naar Bradley Wiggins dit jaar, wat hij heeft gepresteerd."

"Het wielrennen moet niet alleen worden afgerekend op de zaak-Armstrong. Tijdens de olympische wegwedstrijd stonden anderhalf miljoen mensen langs de weg. BMX was hoogst populair en hetzelfde gold voor het wielrennen op de baan. De sport staat er goed voor."