APELDOORN - Yvonne Hijgenaar heeft bij de Nederlands kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn haar tweede titel veroverd.

Na het goud op de 500 meter op donderdag was zij vrijdag de sterkste in de sprint. In de finale was Hijgenaar in twee ritten te sterk voor eerstejaars Elis Ligtlee. Het brons ging naar Yesna Rijkhoff.

Hijgenaar was het voor haar gevoel aan haar stand verplicht om te winnen, omdat haar grote concurrente Willy Kanis ontbrak. Kanis heeft zich deze winter toegelegd op het bobslee.

''Nu ben ik toch degene naar wie hier gekeken wordt. Daarom hoop ik hier alle drie de NK-onderdelen te winnen, met minder ben ik niet tevreden. Maar eigenlijk was ik vorig jaar blijer toen ik Willy Kanis in de eindstrijd wist te kloppen.''

Flinke stap maken

Bondscoach René Wolff concludeerde wel dat de beste van Nederland eigenlijk internationaal nog niet goed genoeg is. ''We moeten met de Nederlandse vrouwen op de sprint nog een flinke stap maken om op WK's mee te gaan tellen.''

Kirsten Wild werd op de wielerbaan in het Omnisport kampioene op de individuele achtervolging. Ze wist in haar finale tegenstandster Amy Pieters in te halen.

Brons was er voor Laura van der Kamp. Tim Veldt won de nationale titel op de scratch bij de mannen ten koste van Jenning Huizenga (tweede) en Barry Markus (derde).