HOOFDDORP - Voormalig wielrenner en teamarts Berend Nikkels laat weten dat er in de jaren negentig geen structureel dopinggebruik was bij Rabobank of TVM. "In mijn ervaring is het in Nederland puur op individuele basis gebeurd", zegt hij in gesprek met de NOS.

Nikkels onderzocht als arts van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht in de jaren negentig de effecten van erythropoëtine (epo). De Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes (foto) komt ter sprake.

"Ik heb twee renners over de vloer gehad die gedenatureerd stierenbloed uit Spanje hadden gehaald. Ze vroegen mij: wat is dat? Ik heb mijn zusje gebeld, die is dierenarts. Ze zei, dat wordt gebruikt bij dure hondjes die dreigen dood te bloeden bij sterilisatie met nabloedingen."

"Ik zeg: lever maar in, want dit gaan jullie niet gebruiken. Wie heeft jullie dit gegeven? Ja... dat was dan die Fuentes", vertelt Nikkels.

Levensgevaarlijk

Hij vervolgt: "Ampullen groeihormoon met Russisch opschrift. Destijds werd groeihormoon gewonnen uit hypofyses van lijken. Daar moet je niet aan denken, dat je dat gaat gebruiken. Levensgevaarlijk? Ja. Er is een ziekte, Kreutzfeld-Jacob, die je daarmee kunt overbrengen. Een dodelijke ziekte."

Nikkels zag geen dopinggebruik in teamverband. "Er was een andere cultuur dan bij US Postal, ook qua omvang. In mijn ervaring is het in Nederland puur op individuele basis gebeurd. Op veel kleinere schaal. Niet met facilitering, maar wel met medeweten van de ploegleiding."

Of Michael Boogerd en Erik Dekker hebben gebruikt of alleen waterdragers antwoordt Nikkels: "Nee, waterdragers niet. Maar Boogerd, Dekker wel? U zegt het."