HOOFDDORP - Astana heeft het lidmaatschap aangevraagd van de actiegroep 'Beweging voor een geloofwaardige wielersport', ook wel bekend als de MPCC. 

De nieuwe teammanager Alexandre Vinokoerov van de Kazakse equipe heeft afgelopen week een brief gestuurd aan voorzitter Roger Legeay van de actiegroep.

"Verkeerde praktijken hebben geleid tot serieuze problemen voor onze sport. De reputatie van het cyclisme staat op het spel", schrijft Vinokoerov, die zelf niet geheel van onbesproken gedrag is.

"Noch het dopinggebruik noch de omstandigheden waaronder dit kon plaatsvinden, mag ooit opnieuw gebeuren. Het gaat nu om vertrouwen en transparantie. De waarden van de MPCC zijn een stap voorwaarts naar een wielerwereld met een positief, schoon imago."

Contra-expertise

Tot de punten die de MPCC-leden zich opleggen behoren het gedurende twee jaar lang niet contracteren van renners die meer dan een half jaar zijn geschorst en het onmiddellijk niet langer opstellen van coureurs die positief hebben getest, dus nog voor een contra-expertise is uitgevoerd.

"Wij delen MPCC's visie dat renners, managers en sponsors in het profwielrennen de plicht hebben om 'nee' te zeggen tegen doping", meldt Vinokoerov, die begin deze week tot Sportman van het Jaar werd uitgeroepen in Kazachstan dankzij zijn gouden olympische medaille bij de wegwedstrijd in Londen.

"Tevens roepen we de UCI op om de MPCC te erkennen als een waardevol intermediair tussen teams, organisatoren en wielerfederaties."

Tijdens de MPCC-vergadering op 7 februari hoopt Astana toe te worden gelaten tot het gezelschap.