HEUSDEN-ZOLDER - Sven Nys heeft woensdag de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder op zijn naam gebracht.

De Belgische veldrijder reed in de laatste ronde met succes weg bij zijn landgenoot Niels Albert. De Tsjech Zdenek Stybar kwam als derde over de finish.

Lars van der Haar was de beste Nederlander op de zevende plaats.

Nys nam met zijn zege ook de leiding in de wereldbeker over van wereldkampioen Albert. Hij boekte de derde overwinning van dit seizoen in de cyclus en bracht zijn totaal aantal zeges op dertien.

Nys liet dinsdag weten dat hij door zijn goede resultaten is gaan twijfelen over zijn toekomst. Hij kondigde eerder aan in maart 2014 te stoppen, maar hij domineert dit seizoen als vanouds en overweegt nog wat langer door te gaan. Hij maakte Heusden-Zolder opnieuw de dienst uit met Albert. In de laatste ronde ging hij voor alles of niets.

''Het was op sommige stukken ogen dicht en hopen dat je op de fiets blijft. Ik heb er hier vaak naast gezeten. Het geeft een goed gevoel om nu weer een keer te winnen.''

n de stand om de wereldbeker hebben Nys en Albert nu evenveel punten (415). Er zijn nog twee wedstrijden te gaan in Rome en in Hoogerheide. Volgens Nys hebben hij en Albert allebei evenveel kans om de eindzege te pakken. ''We moeten het van dag tot dag bekijken. Qua conditie zijn we aan elkaar gewaagd, dat is nu wel gebleken.''

Wubbens

Kevin Pauwels was na zijn zege zondag in Namen ook nog in de race om de hoofdprijs, maar lijkt na de vijfde plek in Zolder te moeten afhaken. De Belg had een slechte start en kon daardoor niet meer aanhaken bij Nys en Albert.

Niels Wubben was de tweede Nederland op de dertiende plek. De Westlander hoopte zich in Heusden-Zolder te kwalificeren voor de WK in februari. Hiervoor is een plaats in de top acht vereist. Hij heeft nu nog twee kansen.