HOOFDDORP - Twee anonieme voormalige renners van de Raboploeg hebben verklaard dat er sprake was van een dopingprogramma bij de Nederlandse wielerequipe. 

Eén oud-coureur zegt maandag in De Telegraaf dat dit programma al in 1996, in het eerste jaar van de formatie, werd opgezet.

Dit gebeurde naar aanleiding van een tegenvallend voorjaar. De renners zouden voor de start van de Tour de France in Den Bosch zijn geprepareerd.

Volgens de renner die zijn verhaal deed tegenover de NOS begon het gebruik van verboden middelen pas later, namelijk rond de eeuwwisseling.

Niet piepelen

"1999 was een dramatische Tour de France voor Rabobank. Na die Tour hebben de renners onderling afgesproken dat het zo niet meer kon en dat er iets moest veranderen", zei de anonieme bron zondag op de website van de NOS.

"De stemming was in de trant van: 'we laten ons niet meer piepelen'. Ze gingen aan de epo. Een jaar later won Erik Dekker drie Touretappes. Rarara, hoe kan dat? Jij bent toch ook niet gek..."

De bron geeft aan hoe eenvoudig het was om met doping te beginnen. "Op een zeker moment ben ik naar de ploegarts gegaan en vroeg: 'mag ik epo hebben?' Ja, dat was goed, zei de dokter. Hij gaf mij een tasje met zes spuiten erin - zo'n koeltasje. Ik bewaarde het gewoon thuis in de koelkast."

Onderzoek

De KNWU richtte onlangs een zogeheten onderzoeks- en adviescommissie op om onderzoek te doen naar de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen.

Uiterlijk in juni 2013 brengen oud-minister Winnie Sorgdrager, hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg en sportarts Edwin Goedhart verslag uit.

De bond kwam met de commissie omdat het internationale wielrennen in een crisis zit. De KNWU noemde het vernietigende USADA-rapport over de dopingpraktijken van Lance Armstrong en het opstappen van Rabobank als sponsor van het wielerteam als voorbeelden.

Onthullingen

Steeds meer renners zijn bereid over hun dopingverleden te praten. ''Het begint te komen. Ik merk dat renners onder druk staan, dus het gaat schuiven."

"Van hard ontkennen naar 'wat ruimte laten', laat ik het zo zeggen'', zei directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit maandag op Radio 1.

Het rapport over Lance Armstrong en de recente onthullingen over dopinggebruik in de wielerploeg van Rabobank hebben die 'verschuiving in de cultuur' bevorderd, meent Ram: ''We hebben al een paar gesprekken gehad en we zijn ook bezig specifiek mensen uit te nodigen.'' Namen van renners noemt hij niet.

De Dopingautoriteit kan renners niet dwingen om te komen spreken, maar wel strafvermindering aanbieden. ''Zoals de getuigen tegen Armstrong in Amerika ook hebben gekregen."

"Maar dat kan alleen als ze de volledige medewerking en waarheid vertellen. Wij bieden anonimiteit en zorgen ervoor dat ze niet in openbaarheid naar buiten hoeven treden.''