HOOFDDORP - Hoewel hij vorige week nog beweerde Katoesja hoe dan ook trouw te zullen blijven, zal Joaquim Rodriguez toch op een vertrek aansturen als zijn ploeg definitief geen deel uit zal maken van de World Tour. 

Het sporttribunaal CAS beslist halverwege januari of de UCI de Russische equipe terecht heeft geweerd van het hoogste niveau. Zonder World Tour-status is Katoesja voor deelname aan de belangrijkste koersen aangewezen op wildcards.

De 33-jarige Spanjaard wil in 2013 per se deelnemen aan de Ronde van Frankrijk, zo laat hij weten aan de krant El Periodico. "Ik hoop mee te doen om de eindzege. Natuurlijk is het een lastige uitdaging, maar het heuvelachtige parcours ligt mij wel. Het is een moeilijke tijd."

Afgelopen seizoen finishte Rodriguez als tweede in de Ronde van Italië en als derde in de Ronde van Spanje. Bovendien won hij het World Tour-klassement.

Ethiek

Het is nog steeds niet duidelijk waarom Katoesja niet welkom is in de World Tour. Sportief en financieel heeft de ploeg de zaakjes uitstekend voor elkaar.

Kwade tongen beweren dan ook dat ethische redenen ten grondslag liggen aan de beslissing van de UCI. De afgelopen jaren waren verschillende renners van de equipe betrokken in een dopingzaak.

Het baart de UCI ook zorgen dat Viatcheslav Ekimov is aangesteld als nieuwe manager van de Russische ploeg. Ekimov was jarenlang de meesterknecht van de ontmaskerde Lance Armstrong.