HOOFDDORP - De Franse wielerfederatie heeft de schorsing van Christophe Bassons teruggebracht tot één maand. 

Aanvankelijk was de oude vijand van Lance Armstrong voor één jaar geschorst wegens het missen van een dopingcontrole na de marathonwedstrijd tijdens de Franse kampioenschappen mountainbike begin september.

Pas toen hij bijna thuis was, kwam Bassons tot de ontdekking dat hij zich had moeten melden bij de controleurs.

Pijnlijk

De straf voor de 38-jarige Fransman is pijnlijk, omdat hij te boek staat als iemand die fel gekant is tegen doping. In 1999 verwierf Bassons bekendheid toen hij tijdens de Tour de France de toorn van renners wekte met enkele antidopingcolumns in Le Monde.

Onder anderen Armstrong zou de Fransman hebben geïntimideerd. "Hij greep me bij mijn schouder, omdat hij zo wist dat hij de aandacht trok van iedereen", zei Bassons onlangs tegen BBC Radio.

"Vervolgens zei hij dat ik de sport schade toebreng met mijn verklaringen. Ik zou geen recht hebben om profrenner te zijn. Hierna was ik zes maanden depressief."

Principezaak

Bassons wil dat de Franse wielerfederatie hem vrijspreekt. “Ik ben teleurgesteld dat die ene maand nog is blijven staan”, zegt hij in Le Monde.

“Vijftien jaar lang heeft iedereen me gecomplimenteerd met mijn standpunten ten opzichte van doping, maar nu helpt niemand me. Dit is een principezaak, ik leg me er niet bij neer.”