AMSTERDAM - Bauke Mollema en Lars Boom zijn opgelucht dat Leo van Vliet vertrekt als bondscoach van de Nederlandse wielrenners.

"Na het WK was zijn positie wel een beetje onhoudbaar geworden", zegt Mollema bij NOS Langs de Lijn. Boom zegt bij Omroep Brabant Van Vliet 'niets meer te melden te hebben'.

Van Vliet uitte na het WK wielrennen in Limburg scherpe kritiek op de huidige generatie Nederlandse wielrenners, vooral die van Rabobank. Mollema en Boom waren bij uitstek de gebeten hond. Beide renners beschikken volgens de oud-renner niet over de juiste mentaliteit.

Mollema kan zich er ruim twee maanden later nog altijd over opwinden. "Een bondscoach mag best kritiek hebben, maar dan wel intern en niet via de media", vindt hij.

"Een goede coach gaat bovendien bij zichzelf te rade en zegt niet dat hij gemotiveerder is dan de renners. Er is na het WK zelfs niet eens een echte nabespreking geweest"

Boom is blij dat hij niet langer met Van Vliet hoeft samen te werken. "Maandag na het WK heb ik hem nog gebeld, maar in dat gesprek zijn we niet nader tot elkaar gekomen."

"Daar heb ik het maar bij gelaten. Ik heb hem verder ook niets meer te melden eigenlijk." Boom was met zijn vijfde plaats op het WK met afstand de beste Nederlander.

Wie Van Vliet gaat opvolgen is nog niet bekend. De wielerunie gaat op zoek naar een fulltime bondscoach. Van Vliet combineerde zijn werkzaamheden met die van koersdirecteur van de Amstel Gold Race en de Amstel Curaçao Race.