Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Leo van Vliet

Van Vliet weg als bondscoach

HOOFDDORP - Leo van Vliet en de wielerbond KNWU hebben besloten om het eind 2012 aflopende contract van de bondscoach niet te verlengen. 
Door NUsport/ANP

De KNWU kiest in 2013 voor een nieuwe aanpak, waarbij de voorkeur uitgaat naar een bondscoach met een fulltime dienstverband.

De huidige aanpak is volgens de KNWU niet effectief genoeg om de komende vier jaar door te zetten.

"Ik kan terugzien op een mooie periode waarin ik me tweehonderd procent heb ingezet, maar ik kan mij niet altijd vinden met de instelling en motivatie van sommige renners", laat Van Vliet, die geen ambitie heeft een heel jaar in de wielersport te werken, weten.

Met name de laatste twee WK' s hadden Van Vliet gefrustreerd. ''Ik was zo teleurgesteld, ik weet niet wat ik meer had moeten doen.''

Gepamperd

De 57-jarige Van Vliet was sinds 2009 bondscoach van de Nederlandse profrenners. Het beste resultaat in die periode was de vijfde plaats van Lars Boom tijdens de voorbije WK in Valkenburg.

Na afloop uitte de keuzeheer kritiek op de renners van Rabobank. "Ze worden te veel gepamperd. Dan hoor ik iemand klagen dat een broekje, waar hij nog niet eens mee gereden heeft, niet goed is. Dat is niet mijn stijl. Ik denk dan: Ga er eerst eens mee fietsen en oordeel dan pas."

Opvolging

Over een opvolger voor Van Vliet, die vier jaar lang parttime bondscoach was, wordt later dit jaar besloten.

Voorzitter Marcel Wintels van de KNWU blikt met een goed gevoel terug op de voorbije jaren. ''Leo is op zijn eigen wijze en bijzonder gepassioneerd de nationale bondscoach van de profs geweest.''

De KNWU gaat dus op zoek naar een fulltimer. Het ligt voor de hand dat dat iemand wordt die ook de beloften gaat begeleiden. De bondscoach van die categorie, Aart Vierhouten, verruilt zijn functie voor het ploegleiderschap bij Vacansoleil-DCM.

De wielerbond heeft bij NOC*NSF een plan ingediend voor de komende jaren en is, net als andere sportbonden, in afwachting van de toekenning van de gelden. ''Rond 20 december willen we onze plannen voor de komende jaren presenteren'', aldus een woordvoerster van de KNWU.


Lees meer over:

Leo van Vliet

Aanbevolen artikelen