Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Alberto Contador

Contador: 'Geen plaats voor bedriegers'

HOOFDDORP - Als het aan Alberto Contador ligt, worden de straffen voor renners die positief testen op doping verzwaard.
Door NUsport

"Ik pleit voor zero tolerance in het wielrennen", meldt de coureur van Saxo Bank in een televisieprogramma op de Franse publieke omroep. "Het is duidelijk dat er geen plaats is voor bedriegers."

Vorige maand, vlak na de publicatie van het USADA-rapport waarin Lance Armstrong wordt omschreven als de leider van het meest succesvolle dopingnetwerk in de sporthistorie, kreeg Contador veel kritiek omdat hij het zou hebben opgenomen voor de ontmaskerde Amerikaan.

"Dat ik zei dat Armstrong wordt gelyncht, was ironie", zegt Contador daar nu over. "Mijn woorden werden verkeerd geïnterpreteerd. Als Armstrong schuldig is bevonden, is het goed dat ze hem hebben bestraft."

Onrecht

De bijna dertigjarige Contador keerde in augustus terug van een dopingschorsing nadat hij tijdens de Tour de France van 2010 positief testte op clenbuterol. "Ik deed alles volgens de regels. Mijn overwinning werd afgepakt, dat was onrechtvaardig", meent de Spanjaard.

Door zijn sanctie miste Contador dit jaar onder meer de Tour de France. Of hij in 2013 wel aan de start staat van de Ronde van Frankrijk is nog maar de vraag: zijn team Saxo Bank dreigt te degraderen uit de World Tour, waardoor de equipe voor startrecht moet hopen op een wildcard van de Tourorganisatie.

"Ik rijd graag de Tour, maar als ik pas twee maanden voor de start hoor dat we welkom zijn, neem ik niet deel", waarschuwt Contador. "Ik heb tijd nodig om me voor te bereiden."


Lees meer over:

Alberto Contador

Aanbevolen artikelen