UTRECHT - Een aantal bedrijven is geïnteresseerd om de sponsoring van de huidige Rabobank-wielerploeg over te nemen, maar volgens directeur Harold Knebel willen zij wel toezeggingen dat er 'schone' wielersport wordt bedreven. 

''Ze willen een soort schoongrondgarantie'', zei Knebel dinsdag bij de najaarsvergadering van wielerbond KNWU in Utrecht.

In de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor voor de ploeg die vooralsnog als 'white label-team' te boek staat, krijgt Knebel tal van vragen van geïnteresseerden.

''Die gaan ook over een schone structuur waarin gewerkt wordt met de renners en hebben ook betrekking op het overige personeel. Maar voordat we tot een standpunt komen hoe we daar mee omgaan, is het van belang dat we daarvoor internationaal een juridische structuur krijgen in overleg met de internationale profteams'', zei Knebel.

Knebel ziet graag uniformiteit. ''Je ziet nu dat een team als Sky er anders mee omgaat dan bijvoorbeeld Garmin. Het zou goed zijn om daar met z'n allen één werkwijze in te vinden.''

''Lukt dat internationaal niet, dan zullen we met de Nederlandse profploegen, de KNWU en het NOC*NSF een nationale werkwijze moeten vinden om de geloofwaardigheid van de wielersport te herstellen.''