HOOFDDORP - Ook Koen de Kort doorbreekt de omerta in het wielrennen. De renner van Argos-Shimano snapt de consequenties, maar is niet bang voor represailles. Over de dopinggebruikers zegt hij: “Als zij oorlog willen, verliezen ze.”

Door Nando Boers

Koen de Kort spreekt in het magazine van NUsport voor het eerst uitgebreid over zijn vier seizoenen bij de vervuilde dopingploegen Liberty Seguros en Astana.

In het vraaggesprek praat De Kort, die stellig verklaart nooit doping te hebben gebruikt, over zijn gedrag, zijn oud-ploeggenoten, zijn vermoedens en de consequenties van de oplossingen.

Over het doorbreken van de zwijgcode uit het peloton zegt De Kort: “Als de omertajongens proberen de code in stand te houden, dan zou het heel stom zijn nu de confrontatie met ons te zoeken."

"Wat willen ze doen? Ik denk dat wij het grote publiek en 90 procent of meer van de media achter ons hebben staan. Als zij oorlog willen, verliezen ze.”

Kittel

Steeds meer renners uit het wielerpeloton spreken elkaar aan op hun gedrag. In hun ogen verwerpelijke uitspraken van ooit gepakte renners of verdachte atleten worden direct van repliek gediend.

De Korts teamgenoot Marcel Kittel liet zich onlangs ook niet onbetuigd. De Duitser snapt de consequenties. Tegen NUsport vertelde Kittel twee weken geleden dat hij zich veilig voelde, omdat hij omringd zou worden door ‘goede mensen.’ Ook De Kort voelt zich gesteund.

Argos-Shimano, de ploeg van De Kort en Kittel houdt er een streng antidopingbeleid op na. Renners van twijfelachtig allooi komen niet binnen en bij ook maar de geringste twijfel over het naleven van de vijf door de ploeg opgetelde principes heeft de renner zijn langste tijd bij de ploeg gehad.

Franse ploegen

Op de vraag of De Kort namen wilde noemen bij ploegen waarvan hem was opgevallen dat ze plots als hele ploeg erg sterk beginnen te rijden zegt hij: “Bijna alle Franse ploegen in de Tour de France. Of het in de haak is of niet weet ik niet. Maar ik denk wel: jullie hebben dan wel héél hard gefocust en hard gewerkt richting de Tour. Dat kan ook.”

Over zijn twee seizoenen bij Liberty Seguros, de Spaanse ploeg die ten onder ging in het bloeddopingschandaal Operación Puerto zegt De Kort onder andere: “De eerste jaren deden ze niets met renners."

"Gewoon kijken wat ze clean waard waren – dat is mijn idee hè – en dan vervolgens misschien verder gaan. Ze zeiden mij wel eens: 'Jij gaat ooit nog een grote klassieker winnen. Daar zorgen wij wel voor.'"

Lees het complete interview met De Kort in het NUsport-magazine van deze week, dat nu in de winkels ligt, online en op de iPad verkrijgbaar is.