HOOFDDORP - De Italiaanse wielrenner Marco Pinotti vindt dat dopingzondaars financieel harder moeten worden aangepakt dan nu het geval is. 

Dat zegt de tijdrijder van BMC in een interview met La Gazzetta dello Sport. “Doping moet niet renderen. Momenteel zijn de economische risico’s klein. De morele waarden moeten op den duur zo hoog worden dat een niet op te sporen nieuw verboden middel niet wordt gebruikt.”

Renners van World Tour-teams die worden gepakt op doping moeten sinds 2007 een boete van een jaarsalaris betalen. Het is onbekend hoeveel betrapte renners ook daadwerkelijk een geldbedrag hebben opgehoest.

“Met het geld van gepakte renners zouden onafhankelijke antidopinginstituten kunnen worden opgericht”, stelt Pinotti. "Wie niet betaalt, mag niet terugkeren in de sport."

Basso

De tijdrijder vindt ook dat ploegen zich moeten houden aan bestaande afspraken. “Teams in de World Tour zouden dopingzondaars niet meteen contracteren na het aflopen van hun schorsing. Die afspraak stond nog niet op papier of Liquigas versterkte zich in 2008 met Ivan Basso.”

Verder hoopt de Italiaan dat het puntensysteem van de World Tour op de helling gaat. “Wat doet een renner die geen punten heeft zonder uitzicht op een nieuw contract? Die neemt doping in de hoop op resultaten en dus punten. Als hij positief test, zit hij zonder werk, maar dat was anders ook het geval geweest.”