HOOFDDORP - De Franse wielerfederatie heeft Christophe Bassons voor een jaar geschorst omdat hij begin september een dopingcontrole miste tijdens de marathonwedstrijd op de Franse kampioenschappen mountainbike.

"Twintig kilometer voor de finish gaf ik op", legt hij uit in L’Equipe. "Ik had moeten wachten of ik naar de dopingcontrole moest. Nu hoorde ik het pas toen ik al tweeënhalf uur onderweg was, het was te laat om terug te komen."

Bassons (38) verwierf in 1999 bekendheid toen hij tijdens de Tour de France de toorn van enkele renners wekte met enkele antidopingcolumns in Le Monde.

Onder anderen Lance Armstrong zou de Fransman hebben geïntimideerd. "Hij greep me bij mijn schouder, omdat hij zo wist dat hij de aandacht trok van iedereen", zei Bassons onlangs tegen BBC Radio.

"Vervolgens zei hij dat ik de sport schade toebreng met mijn verklaringen. Ik zou geen recht hebben om profrenner te zijn. Hierna was ik zes maanden depressief."

Bassons weigerde midden jaren negentig mee te doen aan het dopingprogramma van Festina. Het is daarom ironisch dat juist hij nu een dopingschorsing heeft gekregen.

Beroep

Hij overweegt in beroep te gaan tegen zijn straf. "Waarom was ik niet eerder geïnformeerd over deze controle? Waarom zo’n harde sanctie? Ik snap het niet."

Bassons zette in 2001 een punt achter zijn loopbaan op de weg en werkt momenteel op het ministerie van jeugd en sport in de regio Aquitaine.