HOOFDDORP - Nike zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het in stand houden van het dopingnetwerk van Lance Armstrong en US Postal. 

Volgens The New York Daily News maakte het sportmerk samen met Thom Weisel, die mede-eigenaar was van US Postal, 500.000 dollar (380.000 euro) over naar een Zwitserse bankrekening van voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen om een positieve dopingtest uit 1999 van Armstrong onder het tapijt te vegen.

In de urine van de Texaan werden tijdens de Tour de France van dat jaar sporen gevonden van het verboden middel corticosteroïden. Armstrong verklaarde dat hij het middel gebruikte tegen zadelpijn, een list volgens Emma O’Reilly, destijds masseuse van US Postal.

LeMond

The New York Daily News baseert zich op een getuigenis onder ede van Kathy LeMond, de vrouw van ex-wielrenner Greg LeMond, uit 2006.

LeMond verklaarde dat ze samen met anderen het verhaal had gehoord van voormalig mecanicien Julian Devries van US Postal. Ze staat nog steeds achter haar woorden. “Ik weet zeker dat Julian de waarheid vertelde.”

Nike wil niet reageren op het verhaal in The New York Daily News. Het bedrijf sprak woensdag na de publicatie van het USADA-rapport, waarin Armstrong wordt neergezet als een van de leiders van het meest geraffineerde, succesvolle en professionele dopingsysteem ooit, zijn steun uit voor de Texaan.

Armstrong-hater

Mark Fabiani, een van Armstrongs advocaten, noemt de beschuldiging onzin. “We hebben absoluut geen idee waar mevrouw LeMond, een erkend Armstrong-hater, het over heeft.”

Dinsdag is er bij het hoofdkantoor van Nike een protest van een aantal sporters tegen het beleid van Nike in de zaak-Armstrong. De aanvoerder van hen, ex-wielrenner Paul Willerton, was gedurende twee WK’s ploeggenoot van Armstrong.