HOOFDDORP - In Nederland ging de aandacht na het USADA-rapport door de bekentenissen van Levi Leipheimer vooral naar Rabobank. Vacansoleil-DCM schrok in de luwte natuurlijk ook van het dopingdossier over Lance Armstrong.

Door Charlie Bootsman

De Nederlandse ploeg werd zelf ook even in de verlegenheid gebracht doordat Grega Bole werd genoemd in een dopingzaak. De Sloveense aanwinst van Vacansoleil werd door Leonardo Bertagnolli, zijn oud-ploeggenoot bij Lampre, in verband gebracht met het middel Aicar.

De Italiaan vertelde zonder Bole van dopinggebruik te betichten dat het middel afkomstig was uit Slovenië en dat hij er via zijn teamgenoot van had gehoord. Teammanager Daan Luijkx ondernam meteen actie. NUsport belde met de Brabander.

Wat doe je tegen dit soort zaken?
"Ik heb eerst even overlegd met de juristen en Bole vervolgens bij de Ronde van Peking aangesproken. Hij verklaarde niks met doping te maken te hebben en ik heb hem gevraagd om dat voor ons op papier te zetten."

"We gaan hem een vragenlijst mailen en dan kunnen we onderzoeken hoe het precies zit. Ik wil wel benadrukken dat hij niet wordt genoemd als gebruiker, maar dat zijn naam alleen in een telefoongesprek naar voren kwam. In principe heeft hij niks verkeerd gedaan. Dat gesprek stamt ook uit 2010."

Wat zijn in de wielerwereld de effecten van het rapport-Amstrong?
"Het is op korte termijn natuurlijk slecht voor de wielersport. Ik denk dat heel veel mensen wisten dat het er in het verleden anders aan toe ging, dus ik hoop dat het op de lange termijn goed is. We moeten als sport wel echt door deze zure appel heen bijten, deze zaak fatsoenlijk afsluiten."

Hoe voelt zoiets als ploegleider? Ga je dan nog een keer bij alle renners langs om ze te ondervragen?
"Dat gebeurt niet zo snel. Je houdt eigenlijk vast aan de procedures die je al hebt. Wij kunnen zelf vaststellen hoe het zit met alle bloedstalen uit het verleden."

Jullie hebben wel ervaring met dopingverhalen rond Ezequiel Mosquera en Riccardo Ricco?
"Dat zijn totaal andere zaken dan nu met Bole. Ricco was terug van een schorsing en heeft toen iets heel doms gedaan. Gelukkig hebben we hem kunnen ontslaan, maar ook bij hem is er nooit een positieve test aan te pas gekomen. Mosquera moest bij ons nog door de medische molen toen de zaak aan het licht kwam."

Terug naar het heden. Hoe nu verder met de wielersport?
"Elke stap die nu tegen doping wordt genomen is een goede. Ik heb echt het idee dat we de goede kant opgaan met de bloedpaspoorten. De zaken uit het verleden moeten wel goed uitgezocht worden. De huidige generatie dreigt nu ook de dupe hiervan te worden, maar dat verdienen ze niet."

"Ik vind dat we er als ploegen nog meer aan moeten doen om een renner niet in de verleiding te brengen. Betere trainingsprogramma's en nog strakkere begeleiding. We verwennen de renners al heel erg, maar het kan nog beter."

Ga je doping daarmee uitbannen?
"Uitsluiten kun je het helaas nooit, maar er is een omwenteling gaande. Renners worden er door elkaar op afgerekend wanneer ze doping gebruiken. Het heeft eerder slechte gevolgen dan goede. Doping loont niet meer."