HOOFDDORP - Jan de Jong, de hoogste baas van de NOS, vindt dat de omroep het wielrennen moet blijven uitzenden. Hij zegt dat na de publicatie van het USADA-dossier met de overdonderende dopingbewijslast tegen Lance Armstrong. 

Door Nando Boers

De Jong meent dat het, ondanks de duizend pagina’s dikke dopingdocumentatie, ‘onverstandig’ is om de wielersport vanaf nu links te laten liggen.

“Het is onze journalistieke plicht om het wielrennen juist nú te volgen", zegt De Jong in het nieuwe magazine van NUsport dat vanaf dinsdag in de winkel ligt.

De Jong, die zijn Hilversumse carrière begon op de redactie van Studio Sport, stelt dat het wielrennen ‘echt een enorm probleem’ heeft, maar vindt het ‘onverstandig’ de sport de rug toe te keren.

Enorme dalen

De Jong: “Veel dieper dan het wielrennen kun je niet in de nesten zitten. De sport gaat door enorme dalen en juist daarom moet je het als omroep nu volgen, kritisch. We blijven het dus uitzenden.”

“We zijn al meer journalistiek dan een jaar of vijf geleden”, zegt De Jong in een reactie op de suggesties dat de omroep het wielrennen ‘nog kritischer moet volgen’.

De Jong: “We vragen ons al veel vaker af: ‘Waar kijken we precies naar?’ In De Avondetappe (het avondprogramma van de NOS tijdens de Tour de France, red) ging het toen nog veel meer over de heroïsche strijd, de romantiek, het kasteeltje en de gezelligheid. Nu is dat anders met journalisten als Edwin Winkels en Thijs Zonneveld aan tafel bij Mart Smeets.”

ARD

De NOS heeft de uitzendrechten van de Tour de France tot en met 2015. In 2006 wendden de Duitse zenders ARD en ZDF zich van de sport af na de dopingpraktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes die bloedtransfusies mogelijk maakte bij onder anderen de Duitse ster Jan Ullrich.

Volgens De Jong is het nu vooral de vraag: verandert het wielrennen echt? En omdat die vraag nog niet te beantwoorden is, vindt hij dat de NOS de wielersport moet blijven volgen.