HOOFDDORP - De voormalige president van het mondiale antidopingagentschap WADA, Dick Pound, vindt het niet aannemelijk dat de UCI niets wist van de dopingpraktijken in het peloton. 

“Ze kunnen toch niet zo blind zijn? Ik klaagde al jaren tegen de UCI. Het is niet geloofwaardig dat ze van niets wisten”, reageert Pound tegenover Cyclingnews op het USADA-rapport over Lance Armstrong.

Tijdens etappewedstrijden waren de controles te voorspelbaar, zo meent Pound. “De koers begon rond 13.00 uur. Daarvoor werd er niet getest.”

De Canadees vindt het ook vreemd dat coureurs nadat ze op de hoogte werden gesteld van een controle alleen werden gelaten. “Ze konden met behulp van bijvoorbeeld saline de effecten van epo maskeren.”

Bedrieger

Pound prijst het USADA voor het samenstellen van het rapport. “Ik ben teleurgesteld dat er zoveel mensen bij betrokken waren. Wat betreft Armstrong: ik denk niet dat hij geloofwaardig overkomt als hij 26 mensen nu gaat neerzetten als bedrieger.”

“Ik snap er weinig van dat Lance volhardt in zijn onschuld. Hij heeft de strijd om de publieke opinie in elk geval al verloren.”