HOOFDDORP - Patrick Jonker heeft naar eigen zeggen nooit verboden middelen gebruikt. De in Nederland geboren Australiër koerste in 2000 voor US Postal Service, na een verblijf van twee jaar bij Rabobank. 

“Ik heb nooit doping gebruikt en het is ook nooit in me opgekomen om dat te doen”, vertelde de momenteel 43-jarige Jonker aan ABC News.

Volgens het USADA-rapport gaven Lance Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel leiding aan het meest succesvolle dopingsysteem ooit.

“Als iemand iets verkeerds heeft gedaan in het verleden, zal dat de komende weken vast wel bekend worden. Maar er zijn veel renners, onder wie Julian Dean, die zich zaterdag uitsprak, en ik die altijd schoon hebben gekoerst. Echt niet iedereen bij US Postal zat aan de dope.”

Jonker wil niet alleen de schuld bij Armstrong leggen. “Het systeem van controles werkte niet. Er was niet één slecht persoon. Het lijkt wel of Armstrong nu meer wordt gehaat dan moordenaars.”

“Nu kunnen we zeggen dat Cadel Evans en Bradley Wiggins op water en brood de Tour hebben gewonnen. Omdat de controles gewoon heel anders zijn dan een decennium terug.”