WASHINGTON - Tyler Hamilton, één van de elf oud-ploeggenoten die tegen Lance Armstrong getuigde, heeft tijdens een interview met CNN de praktijken van de wielerteams vergeleken met die van de maffia.

De coureur werd in 2004 olympisch kampioen tijdrijden, maar testte vervolgens positief. Sindsdien vertelde hij jarenlang de ene leugen na de andere, zo biechtte hij op.

''Dat had deels te maken met de omerta in het wielerpeloton, de afspraak binnen de Europese topteams dat je je mond houdt'', zei hij.

''Je kan het vergelijken met de maffia. Het is een machtige groep. Als je iets verkeerds zegt, dan krijg je het volgende seizoen geen contract en wil geen enkel team nog met je praten.''

Controles

Hamilton maakte ook nog eens duidelijk welke cruciale rol de teamdokters speelden bij de dopingpraktijken. De coureur legde uit dat dankzij die doktoren het vrij gemakkelijk was om de dopingtests te doorstaan tijdens de Tour de France.

''We hadden goede doktoren en zij vertelden wat we konden nemen, hoe lang we 't konden nemen en hoe lang die stof traceerbaar was'', zei hij. ''Als je die regels gewoon volgde, dan doorstond je 99 van de honderd controles probleemloos.''

UCI

De voormalig ploeggenoot van Armstrong is ervan overtuigd dat de UCI op de hoogte was dat de Texaan in 1999 een schorsing ontliep na een positieve dopingcontrole door achteraf een vervalst voorschrift voor cortisonen uit te schrijven.

''Je mocht dat middel nemen als je een medisch voorschrift had'', zei Hamilton. ''De UCI wist wat er gaande was. Zij lieten dat vervalste voorschrift toe.''

Hamilton denkt dat het wielrennen een stuk schoner is dan jaren terug, maar er lopen volgens hem nog genoeg bedriegers rond in het peloton.

''Als ik me baseer op de verhalen die ik laatste tijd heb gelezen, dan is het wielrennen er nog niet. Er worden bemoedigende successen geboekt, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.''