HOOFDDORP - Mark Cavendish baalt ervan dat het imago van het wielrennen weer een deuk heeft opgelopen na het vernietigende USADA-rapport over de dopingpraktijken bij de ploegen van Lance Armstrong. 

“Iedereen weet hoe het er vroeger aan toe ging en nu wordt het wielrennen opnieuw achtervolgd door gebeurtenissen uit het verleden”, meldt de wereldkampioen op de weg van 2011 in een interview met Sky Sports.

Cavendish weet zeker dat het wielrennen nu schoner is dan tijdens het tijdperk-Armstrong.

“We boeken progressie, maar sommige cynici zien dat liever niet gebeuren. Er zijn mensen die als ze het woord ‘wielrenner’ horen net doen of ze iets bij zich injecteren. Heel kortzichtig. Dat is niet fair richting de huidige generatie.”

Bedrog

Volgens de sprinter wordt er niet alleen in het wielrennen vals gespeeld. “In elk beroep komt bedrog voor. Het gebeurt in de entertainmentindustrie, er zijn ook vast en zeker journalisten die liegen om een beter verhaal te krijgen.”

“Als je echter tijd, geld en energie steekt in het ontmaskeren van de bedrieger, dan slaag je daar ook in. In het wielrennen gebeurt dat.”

“Het is niet eerlijk om te zeggen dat wielrennen een vuile sport is omdat de antidopingautoriteiten zich niet bekommeren om het imago van de sport en de dopingzondaars pakken. Dat betekent juist dat ze dingen willen veranderen, voor een betere toekomst van het wielrennen.”