HOOFDDORP - De Schotse renner David Millar roept Hein Verbruggen op om zijn functie als erevoorzitter van de UCI neer te leggen.

Millar zei dit naar aanleiding van het omvangrijke dopingdossier van het Amerikaanse antidopingbureau USADA over zevenvoudig Tourwinaar Lance Armstrong dat deze week openbaar gemaakt werd.

Verbruggen was in de periode van het systematische dopinggebruik van Armstrong voorzitter van de UCI.

Onlangs benadrukte de 71-jarige Nederlander nog dat hij geloofde in de onschuld van de Amerikaan. Verbruggen is naast erevoorzitter ook lid van het bestuurscomité van de internationale wielerbond.

"De mensen van de UCI moeten onder ogen zien dat ze ook verantwoordelijkheid hebben voor wat er toen gebeurd is. Het was zo duidelijk wat er aan de hand was", stelt de renner van Garmin tegenover The Telegraph.

Millar werd in 2004 zelf twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Hij is nu lid van de atletencommissie van antidopingagentschap WADA.

Cultuur

"De UCI had alle bloedwaarden en de medische rapporten, maar ze deden niks. Doping was onderdeel van de cultuur van de sport geworden. In de grote koersen gebruikte de meerderheid doping."

"De eerste stap moet nu zijn dat Verbruggen opstapt en toegeeft dat er destijds grote fouten zijn gemaakt. Hij stond aan het hoofd van een organisatie met het grootste dopingprobleem in de sportgeschiedenis", aldus Millar.