LUXEMBURG - Ploegleider Johan Bruyneel is ontslagen door wielerploeg RadioShack. Dat bevestigde de ploeg vrijdag na berichten in Luxemburgse media.

Dat bevestigde de ploeg vrijdag na berichten in Luxemburgse media.

Volgens RadioShack was de beslissing noodzakelijk in het licht van de bevindingen van het Amerikaanse antidopingbureau USADA.

Dat zette de Belg neer als een belangrijke spil in het dopingnetwerk rond Lance Armstrong. ''Zijn vertrek is gewenst om de kalmte en cohesie binnen het team te handhaven", aldus RadioShack.

De ploeg benadrukt dat het onderzoek van de USADA niets te maken heeft met de activiteiten van Bruyneel bij RadioShack. Volgens RadioShack bestrijdt Bruyneel de bevindingen en aanklachten van het USADA.

Extreem teleurgesteld

Bruyneel was jarenlang Armstrongs ploegleider bij US Postal, Discovery, Astana en Radioshack.

Volgens de Amerikaanse antidopingautoriteit was hij een van de hoofdverantwoordelijken voor het dopinggebruik binnen die ploegen. Hij moet zelf binnenkort voor een hoorzitting bij USADA verschijnen.

Op zijn website stelt Bruyneel 'verrast en extreem teleurgesteld' te zijn dat USADA informatie heeft vrijgegeven die ook betrekking heeft op zijn zaak, voordat hij het bewijs zelf kon inzien.

"Ik hoop nog altijd mezelf te kunnen verdedigen in een onbevooroordeelde omgeving, maar ik vrees dat de acties van USADA dat onmogelijk hebben gemaakt."