PARIJS - Tourdirecteur Christian Prudhomme is er op tegen om de zeven Touroverwinningen van Lance Armstrong, behaald tussen 1999 en 2005, aan een andere renner te geven. Hij heeft vrijdag gezegd dat die edities zonder winnaar moeten blijven.

Volgens het Amerikaanse antidopingbureau USADA was de Amerikaanse renner de spil in het grootste dopingschandaal in de historie van de sport.

''We kunnen niet onverschillig blijven over wat het USADA deze week naar buiten heeft gebracht. Er is een vernietigend beeld geschetst", aldus Prudhomme.

''Wij willen dat er geen winnaar is." Prudhomme omschrijft de periode als 'een verloren decennium'.

''Valsspelers worden sneller gepakt dankzij het biologisch paspoort, het aantal tests en doordat we er ons steeds efficiënter op richten. We moeten verder op de ingeslagen weg. Er is geen andere mogelijkheid."

Het USADA heeft al besloten Armstrong zijn zeven Tourtitels af te nemen.

Nummers twee

Eerder opteerde ook de Franse wielerbond er voor om de overwinningen van Armstrong niet aan de nummers twee toe te wijzen.

Al die renners zijn al eens genoemd bij een dopingzaak of daarvoor geschorst.

De ASO neemt pas een officieel standpunt in zodra de UCI met een reactie komt. Die instantie wil de volledige 21 dagen die het daarvoor heeft benutten.