HOOFDDORP - Jurgen Van den Broeck en Stijn Devolder zijn geschrokken van de conclusies die het USADA trekt in het rapport-Armstrong. 

Beide Belgische coureurs reden halverwege het voorbije decennium in dezelfde ploeg als de Texaan die leiding zou hebben gegeven aan het ‘meest geraffineerde, succesvolle en professionele dopingsysteem in de geschiedenis van de sport’.

“Ik kan amper geloven dat dit klopt. Er werd ons altijd op het hart gedrukt dat we binnen de lijntjes moesten kleuren”, reageert Devolder tegen Sporza. “Het team droeg clean wielrennen hoog in het vaandel.”

“Ik maakte natuurlijk nooit deel uit van de Tour-ploeg, maar ik kan me ook geen enkel positief geval binnen de ploeg voor de geest halen. Dit heeft veel weg van een afrekening.”

IJver

Van den Broeck heeft niets gezien wat niet door de beugel kon. “Ik was toen amper 21 en reed een ander programma dan de grote namen van de ploeg. Ik reed een keer of drie samen met Armstrong. Ik heb nooit iets gezien of gehoord."

De coureur van Lotto-Belisol, dit jaar vierde in de Ronde van Frankrijk, wil de Amerikaan niet afvallen.

“Wat training en ijver betreft was en is hij voor mij nog altijd een voorbeeld. Hoe hij de Tour voorbereidde, dwong mijn respect af.”