HOOFDDORP - Voorzitter David Howman van het mondiale antidopingagentschap WADA sluit niet uit dat dopingjagers niet alles op alles hebben gezet om Lance Armstrong te ontmaskeren.

“Het kon jaren en jaren doorgaan. Onder de ogen van de controleurs, wellicht wisten ze ervan”, zegt Howman in gesprek met ESPN.

In het USADA-rapport zeggen enkele renners dat ze van ploegleider Johan Bruyneel vaak te horen kregen dat er een controle op handen was, zodat ze de sporen konden uitwissen.

Howman meldt niet welke instanties of personen in zijn ogen een blinde vlek hadden voor de praktijken van Armstrong. Wel verwijst hij naar het rapport, waarin staat dat sommige opmerkelijke testresultaten van de Texaan niet grondig zijn onderzocht.

Meineed

Howman is overtuigd van de schuld van Armstrong, ruim tweehonderd negatieve dopingtests ten spijt.

“Het bewijs is overdonderend. Je kunt het geen verzameling statements van leugenaars noemen, het leest heel anders.”

“Ze stonden onder ede, en in de Verenigde Staten kun je voor meineed de gevangenis in. De renners hebben moed getoond door de cultuur van zwijgen te doorbreken.”

Volgens Howman is het ook niet per se nodig om een dopingzondaar te ontmaskeren op de klassieke manier, dus met een positieve dopingtest.

“Atlete Marion Jones kwam 160 keer door de controle, ze won alles, maar werd toch veroordeeld omdat ze onder ede loog over dopinggebruik.”