HOOFDDORP - Liquigas heeft met een mengeling van verbazing en teleurstelling gereageerd op de verklaringen van Leonardo Bertagnolli in het rapport-Armstrong.

Volgens de Italiaan kregen hij en enkele ploeggenoten, onder wie Roman Kreuziger en Franco Pellizotti, in 2007 toestemming om met ‘dopingdokter’ Michele Ferrari te werken.

“Geen enkele renner mag contact leggen met artsen die geen deel uitmaken van de medische staf”, liet Liquigas donderdagavond weten in een verklaring.

“We gaven hem ook geen toestemming Ferrari te bezoeken voor de behandeling van zijn schildklierprobleem, zoals hij beweert. Daarvoor stuurden we hem naar andere dokters.”

Bertagnolli, die inmiddels is gestopt, koerste in 2007 en 2008 voor Liquigas. “In 2008 besloten we hem nauwelijks in te zetten nadat er afwijkingen in zijn bloedwaarden werden geconstateerd. Er was echter geen hard bewijs, zodat we geen straf konden uitdelen.”

Schone sport

Liquigas benadrukt dat het zich inzet voor een schone sport.

“Vanaf 2009 zijn we een nog strikter beleid gaan voeren, onder meer door het niet vastleggen van renners die zijn verwikkeld in een dopingzaak en het laten opnemen van de passage in contracten waarin coureurs wordt verboden zich in te laten met dokters van buiten het team.”

“UCI-voorzitter Pat McQuaid noemde ons onlangs niet voor niets een voorbeeld voor het wielrennen.”