HOOFDDORP - Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen is blij dat het onthullende rapport omtrent het dopingnetwerk van Lance Armstrong duidelijk maakt dat de internationale wielerbond niets verborgen heeft gehouden.

De Nederlander toont zich content met de constatering van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA dat de UCI niets had kunnen doen om het omvangrijke dopinggebruik te voorkomen.

"Dat is belangrijk", aldus Verbruggen, die preses was van de wielerunie ten tijde van de hegemonie van Armstrong in de Tour de France, tegenover RMC Sport.

Hoewel het USADA benadrukt dat de UCI niets heeft verborgen, vindt het wel dat de wielerbond te voorbarig handelde toen Verbruggen stelde dat de Amerikaan nooit doping had gebruikt.

Landis

Bovendien zou de UCI prioriteit hebben gegeven aan het vervolgen van renners als Floyd Landis, die de beerput rond Armstrong en zijn voormalige ploeg US Postal trachtte te openen, boven het onderzoeken van diens beschuldigen.

Verbruggen ontkent ooit expliciet te hebben gezegd dat Armstrong nooit doping had gebruikt. "Toen Landis met zijn aantijgingen kwam, heb ik alleen gezegd dat we nog nooit een positieve test hadden gezien."

"Daarom hebben wij nooit iets onder de tafel geschoven. We hebben niets geprobeerd te verdoezelen, want er was nooit enig bewijs. We hebben hem nooit de hand boven het hoofd gehouden. Dat is belangrijk."