AMSTERDAM - Directeur Harold Knebel van de Rabobankploeg plaatst vraagtekens bij de beweringen van oud-Raborenner Levi Leipheimer.

De Amerikaan stelde tegenover USADA bij de Nederlandse ploeg door een teamarts aan doping te zijn geholpen. "Als hij de waarheid spreekt, dan is het een zeer slechte zaak", stelt Knebel.

Leipheimer deed zijn beweringen onder ede voor een Amerikaans onderzoek naar dopinggebruik.

Toch kan dat Knebel niet direct overtuigen, omdat hij nooit eerder over dergelijke zaken hoorde. "Hij stelt dat onder ede en het is een mening waar we gisteren mee geconfronteerd zijn."

Knebel pleit verder voor een waarheidscommissie in het wielrennen. Daarmee moet worden voorkomen dat sommige wielrenners die dopinggebruik toegeven wel strafvermindering krijgen en andere niet.

Die commissie moet wel sancties op kunnen leggen, benadrukt hij, maar wel aan iedereen een vergelijkbare sanctie.

Een voorstel voor een waarheidscommissie deed vorige maand al de ronde. Door de UCI werd dat plan tijdens het jaarlijkse congres afgeschoten.

Groter probleem

Knebel stelt dat Rabobank zeker niet de enige ploeg is die nu wordt meegesleurd. "Wij zijn nu door één renner genoemd, maar er zijn tal van vertakkingen. Dit probleem is veel groter en we zullen alleen maar meer worden geconfronteerd met speculaties."

"We moeten een streep zetten onder het verleden. Daarvoor kan een commissie duidelijkheid scheppen; hoe we ermee omgaan, wat de sancties zijn en zorgen dat er rechtsgelijkheid is."

"Het kan niet zo zijn dat er nu zes renners die bij het USADA-rapport betrokken zijn minder straf krijgen dan anderen. De waarheidscommissie moet betrokkenen uit de wielersport uitnodigen hun verhaal te doen. Laat al die mensen nu maar eens opbiechten wat ze weten.''