AMSTERDAM - De Amstel Gold Race finisht mogelijk niet meer op de Cauberg. Bondscoach en organisator Leo van Vliet overweegt om de eindstreep te verplaatsen.

De nieuwe meet komt dan waarschijnlijk net zoals op het afgelopen WK net na de Cauberg te liggen. Sinds 2003 wordt er op de bekendste Nederlandse heuvel gefinisht.

Van Vliet benadrukt tegenover de NOS dat nog niets zeker is. "Het idee zit in mijn hoofd. We gaan het op korte termijn bespreken. Willen we het volgend jaar al dan moeten er snel dingen worden beslist."

Het aantal mensen dat op de Cauberg past zit volgens Van Vliet aan zijn limiet. "We hebben tijdens de WK gezien dat het ook anders kan wat gastvrijheid betreft. In Berg en Terblijt, de finishplaats van zondag, is veel meer ruimte om mensen te ontvangen."

Koersverloop

Of het koersverloop zou veranderen durft de oud-wielrenner niet te zeggen. Van Vliet maakt zich daar minder zorgen over. "Je ziet dat dezelfde renners die normaal gesproken op de Cauberg goed voor de dag komen nu ook van voren zaten. Misschien dat een grotere groep renners kans maakt. De WK zijn wel altijd anders dan een klassieker."

De Belg Philippe Gilbert, ook al tweemaal winnaar van de Gold Race, liet zondag op de Cauberg met een splijtende demarrage iedereen staan en reed in de laatste dalende anderhalve kilometer naar de eindstreep onbedreigd naar de regenboogtrui. De Noor Edvald Boasson Hagen pakte het zilver, voor de Spanjaard Alejandro Valverde.