HAMBURG - Michiel Elijzen, volgend seizoen ploegleider bij Rabobank, vindt dat de formatie bij het aantrekken van nieuwe renners gerichter op de persoonlijkheid moet selecteren in plaats van zich blind te staren op de prestaties. 

Door Nando Boers

Dat zegt Elijzen, momenteel nog ploegleider bij de Belgische World Tour-formatie Lotto-Belisol, in het nieuwe magazine van NUsport. "Misschien moet je met psychologen en mental coaches werken voordat je een renner aantrekt. Van die halve-prijs-rijders krijg ik de schijt."

Hij zegt: "Als je knecht bent, ben je knecht. Nee, het is niet leuk als je niets wint, maar je wordt dik betaald en dan help je een ander om te winnen in plaats van zelf proberen 22e te worden."

Vlak voordat Elijzen inging op een aanbieding van Rabobank om mee te werken aan de koerswijziging van het team, reed NUsport tijdens de Vattenfall Cyclassics met hem mee in koers.

Scorebordjournalistiek

Elijzen, de jongste ploegleider in de World Tour, noemt enkele aankopen van Rabobank 'scorebordjournalistiek', zoals Mark Renshaw, die hij een goede renner noemt, maar voor wie hij vooral een plek voorziet als wegbereider voor sprinter Theo Bos, in plaats van een renner die voor zijn eigen kans gaat in de massasprint.

Over de buitenlandse renners zegt hij: "En zodra een buitenlander bij Rabobank in de weg gaat rijden van Nederlanders, wordt het toch lastig voor ze. Niet dat ze die mannen wegpesten, maar je trekt dit soort renners aan terwijl je in de koersen die hen liggen juist alles inzet op die Nederlandse jongens. Toch?"

In het nieuwe magazine staat het volledige verhaal met Elijzen. Het nummer ligt sinds dinsdag in de winkels en is zowel online als op de iPad bestelbaar.