'WK één van mijn hoogtepunten'

MAASTRICHT - Karsten Kroon begint zondag als wegkapitein aan de WK wielrennen in Valkenburg. De Drent is met zijn 36 jaar verreweg de meest ervaren kracht in de equipe van bondscoach Leo van Vliet.

Door Charlie Bootsman

“Of ik een soort vaderfiguur ben? Ja, dat kun je wel zeggen. Ik ben de man met ervaring die al veertien jaar de grote koersen rijdt”, zegt Kroon tegen NUsport.

De renner van Saxo Bank liet dit jaar doorschemeren dat hij zijn laatste Tour de France erop heeft zitten. Kroon gaat wat hem betreft niet beginnen aan zijn laatste WK.

“Bij de Tour is het vooral realiteitszin. Volgend jaar zal Alberto Contador daar weer rijden en dan zal de ploeg goede renners aankopen om hem te helpen. Dat ik volgend jaar erbij ben op de WK in Florence, is wel reëel.”

Vertederd

Kroon moet zondag vooral de kopmannen Lars Boom, Robert Gesink, Bauke Mollema en Niki Terpstra uit de wind houden. “Wij moeten zorgen dat die mannen met zo veel mogelijk energie de finale in komen.”

Aan zijn eigen kansen denken is er daarom niet bij voor Kroon. “Proberen mee te zitten is in principe niet de bedoeling. Ik heb mijn kansen wel gehad, mijn momentum is voorbij hoor. Ik moet het stokje overgeven.”

Kroon kan genieten van de jongelingen om hem heen. “Als ik zo’n Lindeman of Slagter zie, ben ik bijna vertederd. Dan zie ik mezelf van vroeger terug. De spanning op die gezichten en dat ze niet zo goed weten wat ze nu te wachten staat.”

Nerveus

Van Vliet beschouwt Kroon als zijn verlengstuk in de koers. “Zo kun je het wel noemen. We zijn nu natuurlijk over de tactiek aan het praten, want dat zal tijdens de koers moeilijk worden omdat we niet mogen communiceren met de ploegleiders.”

Ondanks zijn routine is Kroon straks nog wel gewoon gespannen voor de race. “Het is nu heel ontspannen en supergezellig met die jongens, maar zondag ga ik wel nerveus zijn. Ik denk dat dit één van de hoogtepunten van mijn carrière wordt.”

Tip de redactie