Slagter: 'Denk dat ik lang mee kan in de finale'

HOOFDDORP - Tom Jelte Slagter is een van de verrassende namen in de selectie van bondscoach Leo van Vliet voor de wegwedstrijd op de WK wielrennen. De 23-jarige renner van Rabobank staat zondag met veel zelfvertrouwen aan de start. 

Door Anne Joldersma

“Ik denk wel dat ik lang mee kan in de finale, maar ik heb natuurlijk nog niet zo vaak een koers van boven de 250 kilometer gereden”, laat Slagter weten aan NUsport.

De jonge renner stond bij de kenners niet hoog op het kandidatenlijstje voor een WK-selectie. “Maar als renners praten we natuurlijk vaker met de bondscoach. Ik had hem duidelijk gemaakt dat ik me richtte op het tweede deel van het seizoen en dat ik me bezighield met een selectie voor de WK.”

Slagter gaf blijk van goede vorm door als vijfde te eindigen in de GP Quebec. “Ik had hem gezegd dat ik me in Canada zou laten zien. Het is mooi dat dat is gelukt. Super. Ik kwam precies op het goede moment in vorm en het is mooi dat Leo vertrouwen in me toont.”

Speciaal

Na de Giro d'Italia nam de Nederlander bewust gas terug. "Ik heb me gericht op het tweede deel van het seizoen, ben natuurlijk niet meteen een vaste waarde als Robert Gesink. Er zijn veel profs in Nederland die goed zijn en in aanmerking komen voor een plaats. Dan is het mooi als je hoort dat je erbij zit."

Dat de strijd om de regenboogtrui wordt betwist in Nederland, maakt het voor de Rabo-coureur extra bijzonder.

“Voor iedereen is het mooi om een eerste WK te rijden. Maar voor mij is het natuurlijk nog mooier, debuteren op een WK in eigen land. Voor eigen publiek, dat maakt het speciaal. Ik ga ervan uit dat ik hem uitrijd en zal alles op alles zetten om het maximale eruit te halen.”

De bekroning op een mooi seizoen.
"Het was zeker een mooi seizoen! Vorig jaar was mijn eerste jaar bij de profs, dan is het toch een beetje aftasten. Nu merk je dat je overal een keer geweest bent. Dat je het een beetje kent. Je weet wat je kunt, daardoor ben je sterker dan je eerste jaar. Nu wil ik een mooi WK rijden als afsluiter."

En volgend jaar?
"Ik heb nog niet te ver vooruit gekeken, maar ik hoop deze lijn door te trekken. Ik heb me dit jaar een paar keer vooraan laten zien. Bij de eerste vier, vijf gezeten. Volgend jaar wil ik weer een stap zetten."
 
Je bent zelfverzekerd genoeg om tegen Van Vliet te zeggen dat je bij de WK-selectie hoort. Heb je al tegen de Rabo-leiding gezegd dat je ook in de Tour hoort?
"Ha, daar ben ik zeker nog niet mee bezig. Maar eerlijk gezegd is de Tour niet per se een ronde die mij goed ligt. Het is voor mij niet de perfecte ronde. Natuurlijk wil ik hem een keer hebben meegemaakt, maar ik vind de Vuelta en de Giro ook erg mooi. Ik zal zeker blij zijn als ik volgend jaar weer aan de start van de Giro sta."

Tip de redactie