'Boze' Kelderman wil woensdag knallen

VALKENBURG - Het Rabotalent Wilco Kelderman debuteerde zondag bij de ploegentijdrit voor merkenteams op het hoogste niveau bij een wereldkampioenschap. De 21-jarige renner moest halverwege lossen bij zijn vijf ploeggenoten.

Door Anne Joldersma

"In het stuk voor de Lange Raarberg kreeg ik het al moeilijk", blikte Kelderman terug.

"Ik kom er nog goed overheen, maar ik had daarna moeite om mijn snelheid weer op te bouwen."

De jonge renner baalde zichtbaar van de door hem geleverde prestatie. "Ik heb niet het gevoel dat ik mijn steentje heb bijgedragen. Al dat Nederlandse publiek langs de kant is prachtig, maar als je op achterstand rijdt doet dat er niet toe."

Kwaad

Volgens ploegleider Nico Verhoeven kwam de ploegentijdrit simpelweg te vroeg voor zijn jonge pupil. "Wilco was gewoon niet goed genoeg. Nou, niet goed genoeg... Het kwam gewoon te vroeg. Op een gegeven moment kon hij niet meer aanpikken. Dan kan je niet meer mee in een ploegentijdrit."

"Maar Wilco is een derdejaars belofte. Wat dat betreft moeten we geduld hebben. Eigenlijk is het al een prestatie op zich dat hij bij de ploeg zit."

Kelderman, die een week eerder nog in actie kwam bij twee ProTour-wedstrijden in Canada, denkt dat een jetlag de oorzaak was van zijn tegenvallende optreden. "Ik heb er toch iets meer last van dan vooraf gedacht. Misschien heb ik het onderschat."

"Ik heb in principe wel goed geslapen, het ging ook elke dag beter. Misschien is het ook niet de grootste reden. Ik had gewoon een slechte dag. Ik ben kwaad op mezelf. Daar komt nu de motivatie ook uit. Dat wordt knallen woensdag."

Clement

Bondscoach Leo van Vliet heeft Kelderman aangewezen als één van de twee renners die de individuele tijdrit rijden bij de wereldkampioenschappen in Limburg. Die beslissing leidde al tot de nodige frustratie bij de ploeggenoot van Kelderman, Stef Clement.

"Het gaat mij echter niet om de selectie van Kelderman", liet Clement na afloop van de ploegentijdrit optekenen. "Ik vind het gewoon jammer dat ik niet geselecteerd ben."

"Ik had op meer krediet gerekend. Ik heb ook wereldkampioenschappen gereden voor de KNWU toen niemand anders wilde en het parcours per definitie ook niet ideaal was voor mij", stelde Clement.

Pieken

De ervaren tijdrijder moest zondag na het vroege lossen van Kelderman en de Spanjaard Luis León Sánchez tot zijn eigen verrassing de kar trekken op de Cauberg.

Toch denkt ploegleider Verhoeven niet dat het tegenvallende optreden van Kelderman in de rit voor merkenteams iets zegt over de individuele tijdrit.

"Als je in een individuele tijdrit constant 45 kilometer in het uur rijdt, rijd je een goede tijdrit. Maar bij een ploegentijdrit kom je soms met 65 kilometer per uur op kop. Die pieken zijn voor sommige renners te veel."

Tip de redactie