VALKENBURG - Ellen van Dijk was zondag de eerste Nederlandse wielrenner die zich bij de WK in Limburg tot wereldkampioen wist te kronen. Samen met haar vijf ploeggenotes van Team Specialized schreef ze de ploegentijdrit voor merkenteams op haar naam.

Door Anne Joldersma

"Het is erg speciaal om in eigen land wereldkampioen te worden. Mooier kan niet met al die supporters langs de kant", jubelde de 25-jarige Van Dijk na afloop van de persconferentie.

Volgens de renster voelde de ploeg behoorlijk wat druk. "We wisten dat we favoriet waren. We hebben dit seizoen elke tijdrit gewonnen, maar vorige week was het gat niet groot. Dus we moesten gefocust blijven."

"Natuurlijk voelden we druk, we wilden het hier waarmaken. Dan ben je niet tevreden met de tweede plaats. Ik ben blij dat de titel nu binnen is."

Raar

Het nieuwe onderdeel voor merkenteams kreeg de afgelopen weken behoorlijk wat kritiek te verwerken. Van Dijk zegt echter blij te zijn dat de ploegentijdrit is toegevoegd aan de WK.

"Het is eigenlijk heel raar. Het hele seizoen rijd ik samen met deze dames en bouw ik een band met ze op. Maar bij de WK en bij de Spelen rijd je opeens tegen elkaar. Supermooi dat we nu op een WK wel samen kunnen rijden en een titel pakken."