'Raboploeg is podiumkandidaat'

Tijdens de WK wielrennen in Limburg blikt NUsport met een kenner vooruit op dat wat komen gaat. Vandaag Gert Jakobs over de ploegentijdrit van zondag. Tijdens de Olympische Spelen van 1984 werd de Nederlander vierde in de ploegentijdrit over honderd kilometer. 

Gert, de ploegentijdrit keert komend weekeinde terug op de WK wielrennen. Een mooie toevoeging aan het programma?
“Ja, het is een prachtige discipline. Gek is het wel dat merkenteams rijden in plaats van landenteams. Ik weet ook niet wie dat heeft bedacht.”

“Het is heel vreemd dat dit nummer zo lang niet werd verreden op de WK. In veel rondes wordt hij namelijk wel gewoon afgewerkt. Vorige maand zagen we nog een heel spannende ploegentijdrit in de Vuelta.”

Ook tevreden over de opzet? Zes coureurs rijden ruim vijftig kilometer.
“Het mooiste is honderd kilometer met vier man gas geven. Zoals wij in 1984. Helaas hadden we niet het juiste materiaal, anders was het behalen van de gouden medaille een fluitje van een cent geweest. We misten het brons op acht seconden.”

Wat is het geheim van een goede ploegentijdrit?
“De voorbereiding is cruciaal. Hopelijk gaat Rabobank het parcours goed verkennen, want dat is essentieel, je dient het een paar keer gereden te hebben. Het is veel draaien en keren.”

“Je moet elkaar ook goed aanvullen, het tempo afstemmen op de zwakste schakel. De sterkste klimmer, zoals Erik Breukink bij ons vroeger, moet niet tekeer gaan op een klim van anderhalf kilometer. Dan elimineer je namelijk twee man: jezelf en de zwakste klimmer. Dat is niet slim, want de tijd van de vierde renner telt.”

Mogen we Rabobank tot de favorieten rekenen?
“Ik denk zeker dat het podium haalbaar is. Ze brengen een sterke ploeg op de been en zullen zeker supergemotiveerd zijn. Natuurlijk is de concurrentie groot, met Team Sky en Garmin-Sharp. Movistar was in de Vuelta de sterkste, maar de verschillen waren klein. En vergeet ook Omega Pharma-QuickStep niet, die hebben een team met veel nationale tijdritkampioenen.”

Argos-Shimano en Vacansoleil-DMC zijn de andere Nederlandse teams. Komt er een verrassing uit die hoek?
“Ik verwacht het niet. Beide ploegen komen net wat tijdrijders tekort. We moeten rekenen op Rabobank, die hebben een uitgebalanceerde ploeg. Robert Gesink kan doortrekken op de klimmetjes en onder anderen Lars Boom is er voor het vlakke gedeelte. Het zou mooi zijn als ze een medaille halen, want dan gaat het evenement meteen leven in Nederland.”

Tip de redactie