Ruijgh: 'Droom die niet uitkomt'

HOOFDDORP - De WK wielrennen 'in zijn achtertuin' worden voor Limburger Rob Ruijgh niet de kroon op het seizoen. Nadat de renner van Vacansoleil-DCM eerder al niet in de selectie voor de ploegentijdrit zat, werd duidelijk dat hij ook voor de wegwedstrijd niet in aanmerking kwam.

Door Anne Joldersma

"Ik had vrijdag contact met bondscoach Leo van Vliet en die vertelde me dat ik niet bij de negen namen zat", laat Ruijgh aan NUsport weten. "Het is pijnlijk dat ik niet de wereldkampioenschappen in Limburg mag rijden."

Vlak voor het begin van de heuvelklassiekers, afgelopen voorjaar, liet Ruijgh weten de mondiale titelstrijd dik onderstreept te hebben in zijn agenda. De 25-jarige renner, die in 2011 zijn doorbraak beleefde in de Tour waarin hij als beste Nederlander eindigde, zei te hopen op een selectie en zelfs te dromen van winst.

"Het is ook een droom die niet uitkomt", blikt hij dinsdag terug. "Het was absoluut een doel voor me, maar ik zat gewoon niet in een positie waarin ik een selectie kon afdwingen."

Pech

Ruijgh wordt het gehele seizoen achtervolgd door pech. De klimmer begon het jaar met knieproblemen waardoor hij pas op het laatste moment kon worden toegevoegd aan de selectie voor de heuvelklassiekers. In de Tour (val) en de Vuelta (ziekte) haalde hij de eindstreep niet.

"Ik heb een aantal fikse tegenslagen gehad. Eigenlijk loop ik al sinds de problemen met mijn knie achter de feiten aan. Daarna de valpartij in de Tour om daarna ziek te worden in de Vuelta. Het is echt een seizoen met veel pech."

"Natuurlijk houd je er dan rekening mee dat je niet bij die negen namen zit, maar toch baal ik als een stekker. Of ik begrip heb voor de keuze van Van Vliet? Zeker. Ik kan me nu wel weer goed voelen, maar als je dat niet op basis van uitslagen kan zeggen houdt het op."

Ondanks het mislopen van de WK is het nog niet einde seizoen voor Ruijgh. "Ik wil ook niet te lang stilzitten, kijk liever vooruit. Ik rijd nog een aantal koersen dit najaar, ook om met goede conditie het volgende seizoen in te gaan. Het zijn alleen niet de koersen waarop ik gehoopt had."

Tip de redactie